Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Världens största whiskyfestival avslutad för i år

Foto: Joakim Holmberg

De två senaste helgerna har den berömda whiskyfestivalen i Nacka Strand gått av stapeln. Som vanligt fanns det ett brett utbud av både öl, whisky, rom och calvados.

Med tre undantag så har jag koncentrerat mig på whiskyn. Jag har bland annat provat mig igenom hela  Johnny Walker Label-serien. Jag gillar Black Label bäst, som är den näst billigaste. Den är rökig och god. Priset för den ligger på 379kr., finns i beställningssortimentet (Art.nr. 88492). Så det dyraste behöver inte alltid vara det bästa, även om många gärna vill tro det. Blue Label, som är den dyraste, ligger på 1499kr. i b-sortimentet (Art.nr. 88352). Den är en blandning av olika vällagrade maltwhisky, genomsnittsåldern ligger på 30 år. Smaken kan skilja sig år från år beroende på vad som finns tillgängligt. Jag tyckte den var mjuk och fruktig. Den passar som kvällsdrink, men inte direkt efter maten, då försvinner en del av smaken. Efter en kryddig eller fet måltid kanske det passar bra med ett glas Green Malt. Det är en blandning av olika 15-åriga maltwhiskies. Jag tyckte den var lite rå i smaken när jag bara drack utan något tilltugg. Den ligger på 399 kr., art.nr. 80201. Av Johnnie Walker så är det bara Red Label som finns i det ordinarie sortimentet, alla de andra finns i beställningssortimentet. Gold Label är namnet till trots bara den näst dyraste, ungefär en tusenlapp billigare än Blue Label. Priset ligger på 599 kr., art.nr. 70950. Det är en 18-årig whisky. Smaken är både mjuk och skarp på samma gång.

Foto: Joakim Holmberg

Ön Jura verkar vara en intressant ö med vild natur och god whisky. Den är ungefär lika stor som den intilliggande ön Islay, men har en betydligt mindre befolkning. Medans Islay har cirka 3500 invånare så har Jura endast 189. De 189 är enligt vad jag fått höra väldigt vidskepliga. Man kanske blir det när man bor på en relativt liten och utsatt ö. Jag började med Jura 16yrs., helt rökfri, men smakrik med en aning Svarta vinbär i smaken. Den passar nog bra som aperitif. Priset ligger på 529 kr. i best.-sortimentet, art.nr. 70501. Sedan gick jag uppåt ett snäpp i rökighet, till en Jura Superstition. Den består av whisky 13-21 år, är halvrökig med en rå doft. Symbolen på etiketten ser ut som ett slags kors med en cirkel ovanpå. Det är en gammal egyptisk symbol för välgång. Jura-borna hoppas att den ska fungera som välgångsbringare för dem också. Om du vill ta hem en flaska för att få välgång får du punga ut med 439 kr. Den finns som helflaska i best.-sort., art.nr. 70396, och som halvflaska i ordinarie sortimentet. Då kostar den 239 kr. och har art.nr. 20485. Jura Prophecy är ännu ett snäpp rökigare. Den har både riktigt rökig doft och smak, dricks med fördel efter starkt kryddad mat.

Foto: Joakim Holmberg

Jag höll mig huvudsakligen till skotsk whisky, den brukar vara bäst. Men jag provade en irländsk och en amerikansk whisky också. Jag är skeptisk till irländsk whisky eftersom mycket jag provat har smakat choklad, som Jameson, t.ex. Men Bushmills Black Bush var inte dum. Det är en blended som består av 60% maltwhisky. Den hade en aning tjära i smaken och ganska mycket persika. Den finns på bolaget för 349 kr. i best.-sort., art.nr. 88300.

Den amerikanska var egentligen tre olika whisky; Wild Turkey Straight Bourbon, Wild Turkey 8yrs. och Wild Turkey Rye. Wild Turkey Straight Bourbon hade en typisk rå bourbon-smak, men den åtta-åriga var lite mjukare i smaken. Den hade lite smak av smörkola. Wild Turkey Rye var riktigt bra. Rye, råg, är ju det som används i Skottland.

Slutligen vill jag nämna ett intressant öl jag drack från Monk´s. De har tre pubar i Stockholm. Ölet hette Platina Blond Ale. Det var väldigt fruktigt med mycket fläder och initialt tyckte jag att det smakade lite hallon också.

Vi ses i Nacka Strand nästa höst!