Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Xarelto utnämnd till bästa läkemedelssubstans av internationell kommitté

Foto: Bayer AB

Stockholm 14 okt, 2010 Det nya blodproppshämmande läkemedlet Xarelto har i år vunnit utmärkelsen ”bästa läkemedelssubstans” (best pharmaceutical agent) av den prestigefyllda internationella kommittén ”International Prix Galien”. Xarelto används idag för att förebygga blodproppar i samband med höft- och knäledsoperationer, men inom kort väntar godkännande för ett flertal nya indikationer.

International Prix Galien, som ofta jämförs med läkemedelsforskningens eget svar på Nobelpriset, hedrar och belönar varje år särskilt betydande tekniska, vetenskapliga och kliniska framsteg, som resulterat i innovativa läkemedel som förbättrar människors liv och hälsa.

Xarelto hämmar faktor Xa i blodet och därmed blodkoagulationen. Totalt har över 65.000 patienter ingått i det omfattande kliniska prövningsprogrammet för läkemedlet, vilket gör Xarelto till det mest studerade blodproppshämmande tablettläkemedlet på marknaden idag.

–  Vi är naturligtvis jätteglada för utmärkelsen som är ett bevis på att vår produkt är högt värderad i den medicinska världen och ses som ett värdefullt tillskott för patienter som drabbas av blodproppar. Vi siktar på att bli marknadsledare inom området och hittills har Xarelto levt upp till alla våra högt ställda förväntningar, säger Andrea Kern, brand manager för Xarelto i Skandinavien.

Om Xarelto
Xarelto är en ny blodproppshämmare i tablettform som utvecklats av Bayer Schering Pharma vid laboratorier i Tyskland. Det är enkelt, dosoberoende och ges i tablettform. Substansen, hämmar blodkoagulationen genom att hämma faktor Xa, och är idag godkänd för att förebygga blodpropp i samband med  höft- och knäledsoperationer. Substansen är godkänd i över 100 länder. Det marknadsförs under namnet Xarelto®. Kommande indikationer är: behandling av VTE (venös tromboembolism; blodpropp i ben och/eller lunga), förebyggande av stroke i samband med förmaksflimmer, sekundär profylax i samband med akut koronarsyndrom (hjärtinfarkt, instabil kranskärlssjukdom), samt trombosprofylax för akut medicinskt sjuka patienter.

Källa: Bayer AB