Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Chilensk vindag

Chilensk vindag på Operaterassen Foto: Tobias Dahlén

Nu i veckan arrangerade Chilenska ambassaden en vinprovning på Operaterrassen för att presentera landets goda viner. Det var en njutning att gå runt och prova.

Storsäljaren Vina Maipo, från Maipo Valley i centrala Chile, var där och presenterade några varianter ur sin produktion. Vina Maipo gör bra prisvärda viner. Vina Maipo Cabernet Sauvignon och Vina Maipo Carmènere kostar 59kr. Det är billigt för ett så pass bra vin. Carmènere är det godaste, det sa presentatören också. Det är fylligt och smakrikt. Men Cabernet Sauvignon är det som säljer bäst. Förmodligen beror det på att det är en druva som alla känner till. Carmènere är en typisk druva för Chile, som bara finns där. Vina Maipo Cabernet Sauvignon är torrare, tunnare och strävare än Carmènere. Tyvärr så är det Cabernet Sauvignon som finns på BinB, för 199kr., art.nr. 16510. Om du lägger till 10 kr. på beställningssorimentet så kan du få Vina Maipo Cabernet Sauvignon Reserva 2005, art.nr. 87467. Tack vare längre lagring så har strävheten försvunnit och det har blivit fylligare och smakrikare. 69 kr. för det vinet är ett riktigt fynd. Jag smakade även ett par vita, Vina Maipo Chardonnay och Vina Maipo Chardonnay Reserva 2009. Det vita vinet kostar även det 59 respektive 69 kr. Den vanliga Chardonnayen hade en fyllig fruktig smak med en aning fläder. Reservan var torrare och en klart mer framträdande flädersmak. Den finns i beställningssortimentet, fast då från 2007.

Foto: Tobias Dahlén

Världens största producent av ekologiska viner är ett företag ifrån Chile, Emiliana. De håller till i centrala Chile, både vid kusten och i inlandet, som alla chilenska vinproducenter. De har dessutom två viner som är biodynamiska. Biodynamiskt innebär att man tagit det ekologiska tänkandet ett steg längre och låter det genomsyra hela produktionen, som att kompostera avfallet, t.ex., och få en så energisnål produktion som möjligt. De två biodynamiska vinerna kommer på tillfälligt besök på Systembolaget i början av december, och det är riktigt bra röda viner. 1:a december kommer Ge Emiliana för 399 kr. Det är kraftigt och fylligt utan någon strävhet. Smaken är en blandning av alla mörka bär. Utmärkt för en fin middag med biffstek eller entrecote. Systembolaget får en tilldelning på 360 flaskor av det vinet. Om ni skulle missa det så släpps dagen efter 600 flaskor av Coyam Emiliana. Det kommer att gå på endast 149 kr. Det är inte riktigt i samma klass, men inte alls dumt.

På Systembolaget, i fasta sortimentet, finns tre viner från deras serie Novas; ett i ordinarie sortimentet och två i beställningssortimentet. I ordinarie sortimentet finns Novas Winemaker´s Selection 2007 Syrah Mourvedre, art.nr. 2127, för 134 kr., och i beställningssortimentet finns samma vin av årgången 2005 för 139 kr. Det var det jag provade. Det var ett underbart vin, fylligt och smakrikt, med mycket svarta vinbär. Novas Winemaker’s Selection Chardonnay Marsanne Viognier är ett vitt vin från 2006 för 119 kr. Det smakar smör och fläder, och är en aning strävt. Det kan möjligen vara gott till kryddig smakrik fisk.

Riktigt lyckat biodynamiskt vin, Ge från Emiliana Foto: Tobias Dahlén

Emiliana har även en serie de kallar Adobe. Ur den har Systembolaget ett rött i ordinarie sortimentet och två vita i beställningssortimentet. Det röda är Adobe Reserve Cabernet Sauvignon, art.nr. 6853. Priset är 79 kr. Det är ett bra pris för det här vinet.Det har mycket härlig smak av mörka bär. Det ena vita är Adobe Reserve Gewurtztraminer 2008 för 99 kr., art.nr. 75518. Det har först en spetsig smak, sedan fruktig, och på slutet lite petroleum. Adobe Reserve Chardonnay heter det andra. Priset för det ligger på 89 kr. Det har en sötaktig smak av tropiska frukter. Art.nr. är 75366.

En kul grej på vinmässan, som väl inte var så ekologisk, var vin på burk. Företaget Elkan visade upp sitt vin på 25 cl. aluminiumburkar. Det finns flera olika sorter i beställningssortimentet. Men det är inte billigt, ett sex-pack kostar 198 kr. Det ger ett literpris på 130 kr. För de pengarna kan man få betydligt bättre vin. För vinet var rätt mediokert. Men det är onekligen väldigt praktiskt att ha med sig på utflykt.

Betygsättning av oss tre i testpatrullen (1-5):

Vina Maipo Cabernet Sauvignon 3

Vina Maipo Carmènere 4

Vina Maipo Cabernet Sauvignon Reserva 2005 4

Vina Maipo Chardonnay 4

Vina Maipo Chardonnay Reserva 2009 3

Ge Emiliana 5

Coyam Emiliana 5

Novas Winemaker´s Selection 2007 Syrah Mourvedre  5

Novas Winemaker’s Selection Chardonnay Marsanne Viognier 3

Adobe Reserve Cabernet Sauvignon 4

Adobe Reserve Gewurtztraminer 3

Adobe Reserve Chardonnay 3

Elkan 3