Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Teknik som hjälper äldre till ett enklare liv

Visningspunkten är en lägenhet fullt utrustad med den senaste tekniken som kan hjälpa äldre. Här kan de äldre själva prova tekniken och se vilka hjälpmedel som skulle kunna hjälpa dem i vardagen.

Syftet är att visa den teknik som finns i dag och att den är enkel och okomplicerad. Visningspunkten är ett samarbete mellan vård- och omsorgsförvaltningen i Helsingborg och Helsingborgshem.

Exempel på minnesstödjande hjälpmedel i lägenheten är en fjärrkontroll för att hitta nycklar och en klocka som påminner när det är dags att ta medicinen. Andra exempel på teknik som gör att livet känns lite tryggare och säkrare är en skärm som visar vem som ringer på dörren, videotelefoner och larmmattor.

– Här finns allt från fiffiga lösningar som du köper för några tior i detaljhandeln till avancerad teknisk utrustning. Det är tekniska hjälpmedel som kan göra livet enklare för många äldre men som de flesta inte vet om att de finns, säger Eva Adolfson på vård och omsorgsförvaltningen som varit med att ta fram visningslägenheten.

– När du själv får prova här i lägenheten blir tekniken begriplig genom att du kan se hur den fungerar.

Visningspunkten kommer bara att visa tekniska hjälpmedel och inte att sälja dem. Men personalen berättar gärna om var de går att få tag på.

I lägenheten som ligger i markplan finns också tips på praktisk möblering med funktionella möbler.

Lägenheten kommer att vara öppen för alla äldre två gånger i veckan för visning men det går även att boka visning för grupper som t.ex. pensionärsföreningar. 

Källa:  Helsingborg