Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Antibiotika och rätten att själv bestämma om dagis

Foto: Susanne P Fernandes
Antibiotika eller inte antibiotika? Antibiotika mer till kvinnor än män eller inte? Diskussionerna kring Antibiotikan har varit många och omfattande på samhällets olika plan och i stort sett härrör alla diskussioner från oro kring resistenta bakterier. Det finns många aspekter att beakta i detta.

I dagarna har en rapport tagits fram på beställning av Barnplantorna -en intresseorganisation för döva barn med cochleaimplantat, CI, och barn med hörapparat. Rapporten bygger på en webbpanelundersökning där man undersökt småbarnsföräldrars tankar kring antibiotika, resistenta bakterier och smittskyddslagstiftningen kring detta.

I dag har vi en lagstiftning där landstingen själva bestämmer i vilken utsträckning barn ska tvingas vara hemma från skola och dagis när de smittats med antibiotikaresistenta bakterier. Barnplantornas undersökning visar enligt Newsdesk följande:

* Tre av fyra småbarnsföräldrar (77 procent) tycker det är fel att reglerna avgörs i varje enskilt landsting.
* En av fem småbarnsföräldrar (20 procent) tycker det är fel att friska barn med resistenta bakterier måste stanna hemma.
* Fyra av tio småbarnsföräldrar (42 procent) skulle inte ha möjlighet att stanna hemma med ett friskt barn med resistenta bakterier.

Det är viktigt att komma ihåg att dessa siffror bygger på en webbpanelundersökning och att urvalet inte nödvändigtvis är representativ för hela svenska folket.