Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Granskning av kontokort med koppling till skatteparadis

Foto: wikimedia

 

Skatteverket kommer att få in uppgifter om svenskar som har kontokort knutna till bankkonton med koppling till skatteparadis. Innan Skatteverket har börjat kontrollera materialet har de personer som berörs fortfarande en möjlighet att frivilligt rätta felaktiga uppgifter i sina deklarationer.

Efter prövning i domstol är det nu klart att Skatteverket kommer att få ut kontokortsuppgifter från två svenska finansföretag med  transaktioner med koppling till skatteparadis. Uppgifterna kommer göra det möjligt för Skatteverket att spåra inkomster som har undanhållits från beskattning.
 
De personer som har undanhållit inkomster från beskattning i Sverige har fortfarande en möjlighet att självmant rätta tidigare deklarationer och därmed undvika skattetillägg och eventuella brottsanmälningar. När Skatteverket har inlett en granskning och har börjat ställa frågor är det för sent. Då riskerar de som inte har lämnat korrekta uppgifter till Skatteverket förutom skatt även skattetillägg och att bli brottsanmäld.
 
– Vi vill att rätt skatt ska komma in. Därför uppmuntrar vi gärna alla som tidigare undanhållit  inkomster från oss att rätta sina deklarationer. Det gör det enklare för alla parter, säger Leif Rosenfeld, verksamhetsutvecklare på Skatteverket.

Sverige har de senaste åren tecknat 16 avtal om informationsutbyte med före detta skatteparadis. Avtalen ger Skatteverket helt nya möjligheter att få ut information och kontouppgifter om svenskar som har placerat pengar i dessa länder. Det gäller bland annat Isle of Man, Jersey, Guernsey, Caymanöarna, Bermudas, Nederländska Antillerna och Brittiska Jungfruöarna.
 
– Det blir allt tydligare att det inte längre finns några säkra platser i världen för att gömma undan inkomster från beskattning, säger Leif Rosenfeld.
 
Kontrollerna kommer att ske inom ramen för det riksomfattande kontrollprojektet Utlandstransaktioner. Kontrollerna av skatteparadistransaktioner har under perioden 2006-2009 resulterat i att sammanlagt 1 098 personer och företag påförts ytterligare skatt att betala med totalt ca 2 611 miljoner kronor (inklusive skattetillägg).

Källa: Skatteverket