Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Ny bok om tidig utlösning

Tidig utlösning - en bok av Malin Drevstam
Tidig utlösning, en bok av Malin Drevstam.

Upplever du av tidig utlösning?
Malin Drevstam, socionom, kurator och sex- och samlevnadsterapeut har nyligen kommit ut med boken Tidig utlösning där hon utifrån sina erfarenheter från yrkeslivet beskriver ”orsaker, konsekvenser och behandlingar av prematur ejakulation”.

Författaren för en intressant diskussion kring fenomenet tidig utlösning. Hon menar att det är ett konstruerat begrepp. Vad är egentligen för tidig utlösning? Vem säger att det är för tidigt? Hon ger exempel på par där kvinnan inte upplever det som något större bekymmer att mannen får utlösning efter en mycket kort tid och där mannen när han förstår att kvinnan inte besväras av det själv är nöjd.

Kanske är det mer samhället som ställer upp krav på att män ska ha en viss typ av sexuell kapacitet? Kanske skulle vi alla må bra av att vara glada för det vi får uppleva när det gäller sexualitet och inte ta en enda sekunds närhet för given? Att ha sex är ju trots allt ingen mänsklig rättighet som många tycks tro.

Orsakerna till prematur ejakulation kan enligt författaren vara såväl medfödda, förvärvade genom sjukdom eller droganvändning respektive orsakade av psykologiska faktorer. En av de orsaker författaren tar upp som ”psykologisk” är ”strikta religiösa övertygelser”. Det är här det hon skriver blir riktigt intressant. Författaren har försökt utgå ifrån ett perspektiv där sex med partners av olika kön är okej, där onani är en självklarhet och dessutom del i den föreskrivna ”boten”, de så kallade start-stopp-övningarna. Hon utgår vidare ifrån ett perspektiv där det förutsätts att man enkelt kan byta partner om det är så att man själv upplever besvär av tidig utlösning med den partner man har.

Att skriva att religiös övertygelse utgör ett psykiskt problem kan uppfattas som mycket kränkande. Jag tror att författaren skulle vara betjänt av att beakta att det idag finns omkring 1,5 miljarder katoliker i världen och att omkring 150 000 av dem lever i Sverige. För dessa är det tveksamt om tron på äktenskapet som ett heligt sakrament där sexuell trohet är självklart och skilsmässa inte existerar, övertygelsen om att sexualitet är avsett mellan personer av olika kön samt att onani är en dödssynd kan beskrivas som ett ”psykologiskt” problem.

Den katolska kyrkan syn på sexualitet, som exempelvis återfinns i Johannes Paulus II:s skrift Kroppens teologi, är att sexualitet utan syfte att avla barn är onaturligt och att detta då innebär att sexuella handlingar riktade mot den egna kroppen som onani är onaturliga. Likaså sexuella handlingar riktade mot en person av samma kön. Utifrån detta skulle det botemedel som förskrivs i denna bot vara dödssynd eftersom start-stopptekniken såsom den presenteras här innefattar onani. Däremot kan den troligtvis med fördel användas om onanimomenten utesluts.