Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Brett utbud av goda drycker på Det Goda Köket

Paul Roger, Fox Creek Wine. Hitflugen från Australien för mässan. Foto: Joakim Holmberg

Nu i helgen gick som bekant mässan Det goda Köket av stapeln. Där kunde man gå och botanisera bland allehanda drycker.

I StellanKramers monter var vinproducenten själv på plats. Paul Roger är chef för Fox Creek Wine i Australien. Det är de som gör vinet Red Baron, ett gott fylligt vin med fruktig smak och en stor fruktig doft. Det säljs på Systemet för 109 kr., art.nr. 2194. Red Baron är hittills det enda vin de fått in på Systemet. Sverige är en av deras viktigaste marknader. De borde ha potential att få in fler viner för det de gör är av hög kvalitet. Paul Roger ledde själv en vertikalprovning av deras premiumvin Fox Creek. En vertikalprovning innebär att man provar flera årgångar av ett och samma vin. Man kände verkligen skillnad på de olika årgångarna.

Årgångarna vi fick prova var 2001, 2004, 2005, 2006 och 2007. Det äldsta vinet var väldigt mjukt därför att alla tanniner försvunnit under lagringen. Tanniner är det som gör att vinet känns strävt. Jag tyckte att tanninerna i det yngsta vinet gjorde att det kändes fylligare  och smakrikare. Men resten av testgruppen gillade bäst det mjuka vinet. Paul berättade att 2006:an hade fått en nötig smak p.g.a. de svala temperaturerna det året medan 2004:an hade mycket tanniner och stor lagringspotential p.g.a. de höga temperaturerna det året. Vi får hoppas att de vinerna kommer in på Systemet. Ett annat vin som jag smakade där var ett rött vin från Baden i södra Tyskland, Alde Gott Pinot Noir. Den regionen är ju mest känd för vita viner och det här vinet doftade och smakade precis som ett vitt vin av t.ex. Chenin Blanc. Det var bara färgen som var röd. 103 kr. för det vinet tycker jag är alldeles för mycket.

Chiles största vinproducent Concha Y Toro, sjätte största i världen, var också där och presenterade några fina viner. Det vita vinet Trio, av tre druvor; Chardonnay, Pinot Grigio och Pinot Blanc, var visserligen gott och fräscht med fruktig smak med tydligt inslag av persika. Men det var ingenting märkvärdigt. Det påminner mycket om Douglas Green Chenin Blanc från Syd-Afrika som kostar 10 kr. mindre. Men de röda höll bra klass, även om de inte var billiga. Den billigaste jag smakade var Marques de Casa Concha Syrah för 169 kr. Det hade en rik smak av körsbär och björnbär. Om man äter en god biffstek hemma så kan man kosta på sig det här vinet till. När man går på restaurant och äter så betalar man ju närmare 300 kr. för en flaska vin. Det andra vinet jag provade var Don Melchor Cabernet Sauvignon 2007 för 349 kr. Visserligen ett riktigt bra vin med en härlig smak av körsbär och svarta vinbär, men tveksamt om det är värt så mycket pengar.

Några Krav-märkta viner. Raza för 85kr. är ett bra o fylligt vin. Foto: Tobias Dahlén/Photo Passion

Jag har hittills presenterat mer eller mindre fylliga röda viner. Om man vill ha ett rödvin som passar till lättare mat kan man t.ex. ta Dominio de Aranléon 2009 från Spanien för 67 kr. Det är dessutom Krav-märkt.

Efter några glas rödvin kan det vara uppfriskande med lite champagne, eller något annat mousserande, beroende på budget. Den kända champagnen G.H. Mumm Cordon Rouge för 329 kr., art.nr. 7543, är en god och fräsch champagne som passar de flesta. För 20 kr. till får man Perrier Jouet Grand Brut, art.nr. B-82654, en len och mjuk champagne. Ett bra budgetalternativ är Campo Viejo Cava Brut Reserva från Rioja för 69 kr., art.nr. B-77118. B står för Beställningssortimentet. Rioja är ju mest känt för röda viner, och man känner spår av rödvin i smaken.

Eftersom den här mässan alltid inträffar i november så brukar de ha med Årets glögg och julsnaps. Det är Blossa som står för glöggen. Årets glögg är kryddad med saffran som legat i cognac. Jag tycker de kunde ha varit lite generösare med saffran. Man känner saffranssmaken, men det är de andra glöggkryddorna som dominerar. Årets julsnaps från O P Anderson är kryddad med stjärnanis och Madeira. Jag tyckte att den smakade dill, väldigt traditionell snaps. Just nu finns det en tillfällig snaps på Systemet; O P Anderson Aquavit Cognac, art.nr. 20423. Den är lagrad 10 år på cognacsfat, vilket naturligtvis känns på smaken. Men det är, tyvärr, inte något positivt. Den smakar som om man skulle blanda renat och cognac i ett glas. Jonas Odland själv, som skapat dryckerna, stod och presenterade dem. Han sa att O P Anderson Aquavit Cognac passar bäst till rökt mat och lagrad ost. Det stämmer nog. Till sill, det traditionella snapstillbehöret, passar den definitivt inte. Priset ligger på 299 kr. för en halvliter.

F.d. friidrottsstjärnan Kajsa Bergkvist var där och presenterade sin vinfirma Kajsa Wine. Foto: Tobias Dahlén/Photo Passion

Ett bra sätt att avsluta är alltid med en god whisky och det fanns det också några stycken av. Även om det var vin, i synnerhet rött vin, som dominerade på den här mässan. Arrangörerna tycker väl att whiskyälskarna får sitt på Öl- och whisky-festivalen i Nacka Strand någon månad innan. Whiskyn Islay Mist Deluxe som var med på den här mässan vann guld på Öl- och whisky-festivalen i klassen Rökig blended. Jag säger inte emot juryn. Det är en bra whisky med fin rökig smak. Hjärtat i blenden utgörs av den berömda superrökiga Laphroaig, men så rökig är inte den här whiskyn. Dessutom är den väl prisvärd, 239 kr., art.nr. 457. Men jag tycker de kunde försöka marknadsföra sig med en lite snyggare etikett.

En nykomling på Systemet sedan i måndags är Glen Garioch 12yrs. Single Malt. Det släpps bara 3000 flaskor. Glen Garioch är en whisky helt utan rök, men desto mer frukt och honung. Det är ingen whisky att dricka efter maten, snarare som en aperitif eller en drink på kvällen. Priset ligger på 499 kr.  En intressant erfarenhet var Connemara Peated Single Malt 8yrs. Peated betyder att den är rökig, vilket irländsk whisky inte brukar vara. Den är ofta söt och chokladig i smaken. Man känner en viss irländsk sötma i bakgrunden även om det är rökigheten som dominerar. Men trots rökigheten känns den ändå mjuk och lättdrucken. Bowmore är min favoritwhisky. Den 15-åriga har både rök och tjära i smaken medan den 18-åriga har mindre tjära men mycket rök, men också lite fruktighet.

Vimmel på mässan Foto: Tobias Dahlén/Photo Passion

Betyg (1-5):

Red Baron 4

Fox Creek 4 (Alla årgångarna)

Alde Gott Pinot Noir 2

Trio 3

Douglas Green 3

Marques de Casa Concha Syrah 4

Melchor Cabernet Sauvignon 2007 5

Dominio de Aranléon 2009 3

G.H. Mumm Cordon Rouge 4

Perrier Jouet Grand Brut 4

Campo Viejo Cava Brut Reserva 4 (För prisvärdheten)

Årets glögg, Blossa 3

Årets julsnaps 3

O P Anderson Aquavit Cognac 2

Islay Mist Deluxe 4

Glen Garioch 12yrs. Single Malt 3

Connemara Peated Single Malt 8yrs. 4

Bowmore 15yrs. 5

Bowmore 18yrs. 4