Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

12 klara till Rookies 2011

Ida Pyk Foto: Joakim Holmberg

Rookies jury har utsett kandidater till Rookies 2011. En samling av 12 modemärken som medverkar i olika projekt under kommande år. Fem av dessa nomineras till ”Årets Rookies” i februari. En vinner priset i augusti.

12 nya modemärken får genom Svenska Moderådets projekt “Rookies” möjlighet att synas på olika sätt under 2011. Däribland genom projektet ”Rookies hjälper Rookies” som sker i samarbete med Berghs School of Communication för tredje året i rad. Projektet, som pågår november-januari, utmynnar i en visuell tolkning av modemärket i en serie imagefilmer vilka presenteras under Stockholm Fashion Week i februari, vecka 6. I kommande Rookies-projektet finns också ett nytt samarbete med Bromma Blocks och Grammis.

De 12 är utvalda efter en ansökningsperiod som pågått under hösten. Under februaris upplaga av Stockholm Fashion Week nomineras fem av kandidaterna vidare till titeln ”Årets Rookies” vilket delas ut i augusti. Den långa nomineringstiden är också en grund för att se hur märket förvaltar nomineringen och utvecklas vidare.

De 12 antagna modemärken till Rookies 2011 är:

A.L.L. AnnLouise Landelius (Göteborg)
altewai.saome (Malmö)
ERÏK BJERKESJÖ (Stockholm)
GRANFORS (Stockholm)
I started something I couldn’t finish (Stockholm)
Josefin Strid (Borås)
Karin Malm (Stockholm)
MIKA MODIGGÅRD (Stockholm)
Obscur (Helsingborg)
Tangled Garment (Borås)
Unwind Clothing (Stockholm)
Wieselblad (Stockholm)

Rookies upplägg och syfte: Rookies drivs sedan 2005 av Svenska Moderådet och är en modescen och ett forum med syfte att stötta mindre modeföretag i deras etablering på marknaden genom olika projekt, nätverk och aktiviteter.

Tidigare vinnare av titeln ”Årets Rookies” är modemärket Dagmar (2005), smyckeföretaget Dada’s Diamonds (2006), van Deurs (2007), Uniforms for the Dedicated (2008), Patouf (2009), Ida Pyk (2010) och Ida Pyk (2010).

”Årets Rookies 2011” uppmärksammas genom stipendium på 20 000 kr från Svensk Handel STIL, vandringspriset ”Black Panther” utformat av, Åsa Jungnelius för Kosta Boda, en värdecheck på 10 000 kr till tryck av lookbooks hos Digaloo och utställning i butiken Aplace i Brunogallerian. Därutöver får vinnaren även skapa en kollektion till franska konceptet
”un pavé dans la mode” / La Redoute.

Rookies expertjury för urval Rookis-kandidater 2011:
• Margareta van den Bosch – Hennes & Mauritz
• Ulrika Nilsson – JUS
• Johan Magnusson – Fashionisto.se
• Anna Nortenius – Tjallamalla
• Göran Sundberg – Beckmans Designhögskola
• Marianne Randolph – RANDOLPH Stockholm
• Karolina Skande – modeskribent
• Thomas Hägg – Thomas Hägg PR & Communication

Juryns ordförande och kontaktperson:
Helena Mellström, marknadschef Svenska Moderådet

Källa: Moderådet.