Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Är din julbelysning säker?

Bild: Wikimedia.

Snart är det advent och det är dags att ta fram julbelysningen. För att minska risken för bränder och elskador är det viktigt att din julbelysning är säker.

Kontrollera att sladdar och kontakter är hela och att det inte finns några synliga sprickor. Gamla ljusslingor som legat ihoprullade en längre tid kan ha fått skador eftersom plasten som skyddar torkar med tiden. Om du ser sprickor eller något annat som ser trasigt ut är det viktigt att det lagas innan produkten används. Ta hjälp av en fackman om du inte vet hur du ska göra.

Trasiga lampor

Ljusslingor med lampor som inte går att byta ut kan vara farliga. Om en eller ett par lampor går sönder innebär det att spänningen ökar på resten av lamporna, som blir varmare och brandrisken ökar. Använd inte en trasig ljusslinga utan kasta den om den har en trasig lampa som du inte kan byta själv.

Koppla aldrig en ljusslinga till ett rakapparatsuttag

En del ljusslingor har en kontakt som passar i uttaget för rakapparater. Om en ljusslinga med 12 volt kopplas till ett vägguttag genom en rakapparatssladd istället för genom en transformator blir det för hög spänning och brandrisken ökar.

Källa: Elsäkerhetsverket