Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Russel Crowe som ofrivillig kriminell i stark drama-thriller

Stillbildsfoto: Phil Caruso

Russel Crowe i ny dramathriller av Paul Haggis om en desperat man som gör allt för att rädda sin fru ur fängelset.

Regissören Paul Haggis har tidigare gjort den egensinniga och sevärda drama-thrillern ”Crash”, om några människoöden, ett färgat par och ett par rasistiska poliser, som korsas genom en bilolycka. Han har även gjort filmen ”In the Valley of Elah” som handlar om en pojke som försvinner efter hemkomsten från militärtjänstgöringen i Irak. Dramathrillers har tydligen blivit hans signum och han gör det bra. ”The next three days” är både stark och känns hyfsat trovärdig. Han står även för manus till den här filmen.

John Brennan (Russel Crowe) lever ett lyckligt familjeliv med en vacker fru ( Elizabeth Banks) och en charmig sju-årig son tills en grupp poliser en morgon stormar in i huset och arresterar hustrun för mord. Då börjar tre års ökenvandring med överklaganden och utredningar. Till slut återstår bara Högsta Domstolen och de har inte, som advokaten talar om för John, tagit upp ett mordfall på 20 år. Och när advokaten frankt säger till John att alla bevis tyder på att hustrun är skyldig och hon kommer att få sitta i fängelse i 20 år börjar en desperat plan ta form i Johns huvud. Han planerar att frita hustrun.

Förbereder flykten Stillbildsfoto: Phil Caruso

Folk som sitter i fängelse och ska fritas är väl inget ovanligt tema på film, heller inte att någon har blivit oskyldigt anklagad och att den skyldige ska hittas. Men då brukar det vara en flåsig action där allt ställs till rätta efter ett antal skottlossningar och biljakter. Den här filmen är mer stillsam, även om det inte saknas dramatik. Bland annat så rånar han en knarklangare vilket leder till att polisen kommer honom på spåren. Dessutom hålls man i ovisshet om hon verkligen är så oskyldig som mannen vill tro. Och mannen är inte någon superhjälte. Han lär sig hjälpligt det han behöver genom internet. Ibland är han på väg att ge upp när saker inte går som han tänkt för att han gjort något fel.

Russel Crowe är ju tidigare mest känd för roller i historiska filmer, som ”Gladiator” och ”Master and Commander”. Nu får han för en gångs skull spela en man i nutid och det gör han bra. Han passar bra i rollen som lite sliten medelålders man som tvingas begå brottsliga handlingar för att hjälpa hustrun, samtidigt som han tar hand om sonen. Elizabeth Banks har tidigare mest gjort halvtaskiga komedier som ”Meet Bill” och ”Zack and Miri make a porno”, och hon nämns aldrig högst upp i skådespelarlistan. Men ”The next three days” har potential att bli hennes slutliga genombrott.

Hustrun (Elizabeth Banks) arresteras Stillbildsfoto: Phil Caruso

”The next three days” har premiär på fredag den 3:e december.

Betyg (1-5): 4