Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Ny Folksamundersökning: 96 procent av stockholmarna nöjda med sin stad – Södermalm den mest välkomnande stadsdelen

Foto: Wikimedia

Folksam Fastigheter har låtit undersöka stockholmarnas emotionella relation till sin stad – ett kärleksindex över Stockholm. Undersökningen är en uppföljning av förra årets undersökning om ”Det perfekta kvarteret”. Resultatet visar att stockholmarnas hjärta klappar för sin hemstad.

Som en huvudaktör i Stockholms fastighetsbransch har Folksam Fastigheter låtit undersöka invånarnas attityd till Stockholm. Över 1 200 stockholmare har tillfrågats om vad de känner för sin stad.

– Stockholmarna älskar sin stad och vill satsa på den. Vi måste alla, politiker och fastighetsbransch, möta och förstå invånarnas behov. Det är spännande att se att stockholmarna både har ett praktiskt och ett passionerat förhållande till sin älskade hemstad, säger Torbjörn Wiberg, fastighetsdirektör Folksam Fastigheter.

Undersökningen visar att 96 procent av stockholmarna har en positiv relation till Stockholm och att de vanligaste känslorna staden framkallar är trivsel, stolthet och glädje. Varannan person har ett passionerat förhållande till Stockholm. Men 4 av 10 uppger också att staden framkallar stress.

Södermalm är den stadsdel som känns överlägset mest välkomnande. 46 procent av de tillfrågade lyfter fram Södermalm i detta avseende. Der är mer än de sammanlagda ”rösterna” på övriga stadsdelar, 44 procent. Stockholms populäraste plats är Djurgården och Gamla Stan. Medborgarplatsen är Stockholms fjärde populäraste plats men också den plats stockholmare undviker när det är mörkt ute.

Undersökningen visar att stockholmarna anser sig vara omtänksamma mot varandra. 8 av 10 håller upp dörrarna för främlingar och 3 av 4 ger regelbundet pengar till behövande. Det finns stor potential för ökat engagemang bland stockholmarna då 2 av 3 kan tänka sig att ge av sin tid till ideellt arbete.

Trots önskan om vissa förbättringar tror 7 av 10 på en positiv utveckling av Stockholm.

Källa: Folksam