Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Förundersökning om NSD läggs ner

Åklagare Pär G Lindell har beslutat att lägga ner förundersökningen där någon vid polisen misstänkts ha skickat ett hot till tidningen NSD.

Beslutet grundas på att ytterligare utredning inte kan förväntas leda fram till att brott mot någon polisanställd inte kommer att kunna styrkas. Rikskriminalen har gått igenom samtliga Internetanslutna datorer vid polismyndigheten. Inte i någon av dem finns spår som tyder på att hotet har skickats till NSD från dem.

När det gäller frågan om polisens datornät med uppkoppling mot Internet har varit utsatt för en attack från hackers, konstaterar rikskriminalens utredare att man inte har hittat några sådana spår men att det inte kan uteslutas.

Åklagarens beslut innebär att Polismyndigheten i Norrbotten nu återtar utredningen och själva fortsätter utreda hotet mot NSD.

– Vi kommer att lägga all kraft på att gå till botten med hotet som inte bara är riktat mot ett medieföretag utan också mot det fria ordet och indirekt mot vårt demokratiska system. Det är inte bra om en sådan här fråga får hänga i luften, säger länspolismästare Håkan Karlsson.

Källa: Polisen