Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Infiltration och brottsprovokation kan legaliseras

Polis
Foto: Susanne P Fernandes
Polisen kan få använda sig av infiltration och brottsprovokation som arbetsmetoder om ett förslag som idag presenterades av polismetodsutredningen i dess slutbetänkande.

Justitiedepartementet meddelade under onsdagen att slutbetänkandet för Särskilda spaningsmetoder (SOU 2010:103) idag överlämnats till justitieminister Beatrice Ask.

I betänkandet föreslås en mängd kontroversiella arbetsmetoder som används av polis i andra länder legaliseras i Sverige. I betänkandet föreslås en ny lag för för särskilda spaningsmetoder . Detta innebär att polisen ska få möjlighet att till bild- och ljudupptagningar, spaning på mobiltelefoner men också att de ska få ägna sig åt infiltration och då själva kunna begå brott utan rättsliga påföljder.

Betänkandet innehåller också förslag på inrättandet av ett nytt oberoende beslutsorgan för underrättelseverksamhet -en nämnd. Nämnden ska pröva tillståndsfrågor när det gäller vissa kvalificerade åtgärder där tillståndsfrågan i förundersökning skulle ha prövats av domstol.