Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Förhandsprövning av nya tjänster från SR, SVT och UR

Foto: Wikimedia

Regeringen beslutade den 16 december att införa ett system med förhandsprövning av nya tjänster från SR, SVT och UR. Myndigheten för radio och tv har fått i uppdrag att pröva de tjänster som anmäls från bolagen sida. Med nya tjänster menas exempelvis nya kanaler och större webb- och mobilsatsningar som är tänkta att vara permanenta. Regleringen handlar inte om innehållet i programmen.

Förhandsprövning av nya tjänster

Frågor och svar om förhandsprövning av nya tjänster från SR, SVT och UR:

Vad vill regeringen förhandsgranska?

Riksdagen har beslutat att nya permanenta programtjänster eller andra tjänster av större betydelse som SR, SVT och UR vill lansera ska anmälas till regeringen för godkännande. Regeringen vill därför granska nya tjänster från SR, SVT och UR som exempelvis kan vara nya kanaler och större webb- och mobilsatsningar som är tänkta att vara permanenta.

Ska programmen också förhandsgranskas?

Självklart inte. Regleringen handlar inte om innehållet i programmen. SR, SVT och UR får sända vilka program de vill och ansvarar självständigt för innehållet i programmen. Bolagens publicistiska oberoende värnas genom att det är programföretagen själva som avgör vilka tjänster som ska anmälas.

Varför måste nya tjänster godkännas?

Det främsta skälet till att nya tjänster måste godkännas är att tv-avgiftspengarna, som finansierar SR:s, SVT:s och UR:s verksamhet, är allmänna medel och räknas som statligt stöd enligt EU:s regelverk. För att detta stöd ska vara tillåtet krävs ett tydligt formulerat uppdrag till företagen samt att nya tjänster prövas innan de får lanseras. Företagen riskerar annars att behöva betala tillbaka pengarna.

Vad händer med redan befintliga tjänster?

Tjänster som redan finns, till exempel SVT Play, berörs inte.

Källa: Regeringskansliet