Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Agriahoppet Scandinavian Tour – Nordens största breddtävling!

Foto: wikimedia
Foto: wikimedia

Agriahoppet, en av Sveriges största hopptävlingar, växer till att bli Nordens största breddtävling när man byter namn till Agriahoppet Scandinavian Tour och öppnar upp för ryttare även i Norge, Danmark och Finland.

Finalen i Agriahoppet Scandinavian Tour rids i Ericsson Globe i samband med Stockholm International Horse Show. Segraren går i väg med en hästtransport och erfarenheten att få rida för Ericsson Globes mångtusenhövdade publik samt bli bedömd av några av ridsportens mest erfarna och kunniga ryttare i den avgörande stilbedömningen.

Ryttarna i Agriahoppet Scandinavian Tour kvalar under året till någon av de sju semifinalerna och två från varje semifinal går till final. I år får fler chansen att rida final i samband med Stockholm International Horse Show och finalisterna får motstånd från våra nordiska grannländer.

Med kval i fyra länder blir Agriahoppet Scandinavian Tour den största breddtävlingen i Norden. Tävlingen är öppen för ryttare som ännu inte startat i de högre klasserna och kvalen rids runt om i landet i alla 1,20-klasser. De trettio bästa i var och en av de sju distriktszonerna får rida semifinal och de två bästa i varje semifinal går till final på Ericsson Globe.

– Att låta de svenska talangerna möta de nordiska talangerna i en breddsatsning är något vi har jobbat för länge och nu har vi äntligen nått målet, säger Stefan Fur, affärsområdeschef på Agria Djurförsäkring.

Arrangörerna är också vinnare och för klubbarna kan en semifinal i Agriahoppet ge klirr i kassan. Ett arrangörsbidrag beroende på hur många som startar i kvalen delas ut. Arrangörerna 2009 fick 5000 kronor var efter sina arrangemang.

– Agriahoppet är en bra tävlingsform som ger många ryttare något att kämpa för och som också premierar bra ridning med stilbedömning som avgörande moment i finalen, säger Annika Ersgård, tf sportchef på Svenska Ridsportförbundet. Och att vi kan öppna för deltagare från våra nordiska grannar gör hela tävlingen än mer spännande och rolig.

– Tillsammans med Svenska Ridsportförbundet har vi skapat Nordens största breddsatsning inom hoppning. En stor bredd är ju viktigt för att ha en vass elit och det är en förutsättning för att nå framgång internationellt, fortsätter Stefan.

Finalen i Agriahoppet Scandinavian Tour kommer som tidigare att ridas i samband med Stockholm International Horse Show i november. 14 svenska ryttare och tre ryttare från våra nordiska grannländer Finland, Norge och Danmark, möts i en finalomgång med stilbedömning. De sex bästa går sedan vidare till en winning round där segraren i årets Agriahoppet Scandinavian Tour koras.

Källa:  Agria