Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Åre bageri

Foto: Tobias Dahlén / Photo Passion.

Aftonkuriren gjorde en visit hos Åre bageri och träffade även ägaren Greger Eriksson. Det har ju blivit ett populärt ställe att ta en fika , äta lunch eller starta dan med en rejäl frukost här i centralorten Åre innan man ger sig ut i skidbackarna.  Vi kan konstatera att de har en mycket trevlig  lokal ,bra service och serverar nog ett av landets bästa brödutbud . Välsmakande, gott och nyttigt bröd finns det mycket av. 

Familjeföretaget Åre bageri är ett kombinerat bageri, café och restaurang med fulla rättigheter. De är faktiskt krav-certifierade som ett av de första företagen i Sverige och enda i Åre. Det har en ganska lyckad placering nära både buss, post och Systembolag. Samtidigt tillräckligt avsides för att få lite lugn och ro från det ibland så stimmiga Åre torg.
Åre Bageri startades 1984 av Greger och Lena Eriksson som främst ett bageri, men har med tiden utvecklats till bed & breakfast, bageri, kök och butik.

Greger Eriksson. Foto: Tobias Dahlén / Photo Passion.

Greger kom från Brunflo till Åre, först som snickare, men brist på sådant arbete gav honom idén att starta ett bageri. Tillsammans har familjen med hjälp av vänner och bekanta utvecklat verksamheten till dagens kombinerade bageri, kafé, restaurang  och bed & breakfast.
Lokalen renoverades och byggdes ut för cirka 2½ år sedan.
De fick tag på trä från en österikare som hade fraktat upp det från S:t Anton till ett annat tillfälligt bygge. Så om ni sitter och fikar i det före detta bilstallet så är det äkta S:t Antonbrädor på väggarna. Greger skötte såklart snickeriarbetet och hans fru Lena tog hand om det mesta i inredningsväg.

På bageriet arbetar cirka 20 personer, 3 kockar, 1 konditor och bagare plus ett tiotal säsongsarbetare. Det skiljer sig mycket mellan hög- och lågsäsong. På sommarhalvåret är de bara ca 8-10 personer.

Foto: Tobias Dahlén / Photo Passion.

Det är  ljust, fräscht och mysigt. Ett ställe man helt klart kan sitta på i timmar.
Menyn består bland annat av:

Hamburgare med renkött – en av deras specialiteter.
Ekologiskt stenugnsbakat surdegsbröd med sydeuropeiska influenser och rent vatten från Åre.
Riktig färskpasta, t.ex. fylld med svamp eller spenat, eller kanske lite svampsoppa?
Konditoriets egna semlor med äkta grädde och mandelmassa. De bakade 5000 semlor förra året inför fettisdagen.

Kocken Jens Cheweleff – med ursprung från Vaasa gillar den här restaurangen där de samarbetar på ett bra sätt och  jobbar fram lite olika menyalternativ. När han inte står i köket hjälper han ibland till i bageriet också. På sin fritid blir det inte så mycket skidåkning, han kör mest hundspann tillsammans med sin fru som han träffade när han jobbade på Ishotellet i Jukkasjärvi. Han började faktiskt december 2009 hos Greger och Lena som kock.
Här uppe måste man planera lite så att råvarorna finns, man kan inte som i Stockholm springa till nån butik runt hörnet om man saknar något.
De planerar att hitta på något extra till alla hjärtans dag. Vi hinner kanske kolla in det senare.
De har faktiskt döpt de olika rummen, avdelningarna; Biblioteket, Smedjan, Bagarstugan, Stallet, Konditoriet, Provencaliska köket, Butiken, Jaktkojan.

Foto: Tobias Dahlén / Photo Passion.

Frukostbuffén är fint upplagd. Där finns det mesta man kan begära. För dem som orkar finns även nykokta ägg.
Vi drack lite gott kaffe och tog en rejäl åkarfrukost. Det var nybakat bröd i massor och ost ,skinka och korv. Filmjölk fanns också med olika sorters flingor och musli. Det finns såklart även olika tesmaker och äkta choklad med vispgrädde om man vill njuta lite extra. Det gjorde vi.  Sen tog vi en av de goda semlorna som avslutning. Gott är väl det minsta man kan säga.

De bakar många olika typer av bröd, förutom de vanliga ciabatta, limpor och frallor så finns några andra goda bröd som lavinbrödet, som var matigt och mustigt, och ett som hette Durumbröd gjort då på durummjöl. Och sen finns ju massor av surdegsbröd såklart. Jag rekommenderar varmt ett besök hos Åre Bageri.

Betyg: 5 av 5

Foto: Tobias Dahlén / Photo Passion.
Foto: Tobias Dahlén / Photo Passion.