Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Hunden Nicko stals på Stattena

Foto: Göran Stenberg

Golden retrievern Nicko stals när husse och matte handlade på Hemköp. Tack vare ett vaket vittne kunde tjuven gripas.

Maria Hansson och hennes man Lasse råkade ut för alla hundägares värsta mardröm i fredagskväll. Klockan var strax före 17.30 och paret hade bundit sin tvåårige golden retriever Nicko utanför Hemköp på Stattena centrum.

När de kom ut igen ur affären efter tio minuter var Nicko borta.

— Jag fattade direkt att någon hade tagit honom och ringde polisen, berättar Maria Hansson.

Samtidigt letade Lasse i närheten, och många engagerade sig i fallet.

— Det konstiga var att det var mycket folk där. Men bara en som sett vad som hände och hon räddade hela situationen, säger Maria Hansson.

En ung kvinna såg hur en man gick iväg med Nicko och bestämde sig för att följa efter. Samtidigt ringde hon sin pojkvän för att få hjälp. På Donationsgatan märkte mannen att han var förföljd.

— Han frågade då om hon visste vems hunden var. Han sa att han hittat den när den irrade omkring. Tjejen ryckte bara kopplet ur handen på honom.

Maria Hansson kunde därmed dra en lättnadens suck. Samtidigt hade en polispatrull kommit till platsen. Inom kort var en 22-årig man gripen misstänkt för egenmäktigt förfarande. Han erkände direkt på plats att han tagit hunden. Han är sedan tidigare välkänd av polisen.

— Han sa att han hade tänkt gå till polishuset med vår hund och få hittelön, berättar Maria Hansson.

Det är inte ofta Nicko blir bunden utanför affärer. Efter fredagens dramatik är det något som aldrig mer kommer att hända.

— Han är så snäll och går med vem som helst.

Maria Hansson är ytterst tacksam över att den unga kvinnan vågade lägga sig i.

— Hon är en riktig hjälte.