Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Nya S60 redo för racerbanan

Foto: Volvo

Nu introduceras helt nya Volvo S60 i Belgian Touring Car Series.

Endast veckor efter att den helt nya modellen för första gången visades för allmänheten kommer Volvo S60 i tävlingsutförande.

Volvo Car Belgien börjar tävla med nya Volvo S60 i 2010-års upplaga av Belgian Touring Car Series (BTCS). Volvofans behöver inte vänta länge för att se den i aktion då första tävlingen körs 11 april.

– Vi är väldigt glada, säger Bart Crols, vd för Volvo Cars i Belgien. Vår nya S60 sportsedan är vår mest körglada bil någonsin och det finns inget bättre sätt att visa det än genom att tävla. Den nya S60:n och Volvo har en särskild plats i folks hjärtan här eftersom den och flera andra Volvomodeller byggs i Belgien,

Utvecklad lokalt

Den nya tävlingsbilen är utvecklad lokalt av belgiska Volvo S60 Racing Team. Den har utvecklats rekordsnabbt och i enlighet med BTCS ”Silhuette S1-reglemente” som har en tydlig enhetsklasskaraktär. Alla bilar måste ha rörramschassi, samma fram- och bakvagnsupphängning samt aerodynamik. Det finns även en enhetsmotor att tillgå även om tillverkare har tillåtelse att använda egna motorer.

Volvo S60 Racing-teamet kommer även att driva bilen under alla BTCS-tävlingar och förare är Vincent Radermecker och Eric Van De Poele.

Idag den 1 april görs första bantestet på belgiska Zolder.

– Det har varit en mycket hektisk period för oss men vi har fått god hjälp av motorsportavdelningen på Volvo Personvagnar. Vår främsta fokus nu är att få fart på bilen och slåss om heatsegrar. Nästa år hoppas vi kunna byta till en egen motor, säger Thomas Neri, teamchef för Volvo S60 Racing Team.

Racing med hög prestanda till låg kostnad

 

BTCS är ett långloppsmästerskap med sex tävlingar på banor som Spa-Francorchamps, Zolder och Dijon. En tävling består av två heat om 90 minuter. En av tävlingarna är en 12-timmarstävling på Spa. Volvos nya S60 tävlingsbil kommer att möta hård konkurrens från bland andra BMW, Audi, Jaguar och VW.

BTCS har vuxit fort i antal märken och bilar genom att erbjuda racing med hög prestanda till en låg kostnad och inte minst bilar med mycket attraktiva visuella element. Serien TV-sänds i flera länder och ökar i popularitet.

– Vi kommer att stödja och följa vår utveckling i serien mycket noga eftersom flera andra nationella mästerskap laborerar med att införa liknande reglementen av enhetsklasskaraktär framöver. Satsningen I BTCS kommer att ge oss en förståelse för vad den här typen av reglemente kan betyda för Volvo, säger Derek Crabb, Motorsportdirektör för Volvo Personvagnar.

Teknisk Specifikation Volvo S60 BTCS

 

Reglemente: BTCS Silhouette S1

Chassi: Rörram

Framvagn: Individuell med justerbara 3-vägs stötdämpare

Bakvagn: Individuell med ombord-justerbara 3-vägs stötdämpare

Bromsar: 6-kolvsok 380mm skivor fram och 6-kolvsok 355 mm skivor bak

Motor: Mittmonterad 3500 cc V6 enhetsmotor

Motoreffekt: 410 hk med 412 Nm vid 5500rpm

Växellåda: Sexväxlad sekventiell. Bakhjulsdrift

Fälgar: 10” X 18” fram och 12” X 18” bak

Däck: Michelin 27/65/18 fram och Michelin 30/65/18 bak

Volvo

Tävlingskalender 2010 för Volvo S60 i BTCS

 

9-11 april Zolder

30 april – 2 maj Dijon-Prenois

4-6 juni Spa-Francorchamps

9-10 juli Spa-Francorchamps

17-19 september Spa-Francorchamps

8-10 oktober Zolder.

 

 Källa: Volvo