Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Alida Bok – Malmöbo Månadens skald

 

mynewsdesk.com
Foto: alidabok.net

 Jag hade en lycklig barndom trots kriget

Dzeneta Selimotic tvingades fly från kriget i Bosnien-Hercegovina

Trots krig och annat elände är det en lycklig barndom som inspirerat Dzeneta Selimotic från Banja Luka i Bosnien och Hercegovina till Månadens dikt. Hon har utsetts till Månadens skald av förlaget Alida Bok i Uppsala. Den vinnande dikten Min barndom kan läsas nedan eller på denna länk: http://alidabok.net/MD2.html.

Se även http://alidabok.net

– Jag hade en underbar barndom fram till och med 1993 då det elaka kriget började och vi var tvungna att fly och lämna allt. Det fanns en flod i min trädgård. Stenar vid floden använde jag som fåtöljer och där satt jag och dagdrömde och skrev. Det var mitt meditiationsställe. 
– Ibland när livet är hårt tänker jag på  den fina gröna floden Vrbas och den vackra naturen. 
Till Sverige kom Dzeneta Selimotic när hon var femton. 
-Jag var en spinkig, nyfiken liten flicka. Jag fortsatte skriva och lära mig nytt liv, språk, kultur … Det var inte så lätt men man försökte ju anpassa sig och allt har gått bra, säger Dzeneta Selimotic.
Hon kom till Sverige 2002 och är bosatt i Malmö där hon arbetar som tandhygienist.
– Min man kommer från samma land som jag fast från en annan stad mycket mera söderut – Mostar. Vår kärlek resulterade i två fina barn, dottern Leila 5,5 år som gillar att dansa och Emin sex månader som just nu gillar att skratta och joddla ..
– Min dröm är att skriva en bok. Mitt motto i livet är att göra folk glada så det sprids runt omkring. Jag brukar t ex le åt en äldre kvinna eller man i hopp om att göra deras dag roligare, så de inte känner sig osynliga. Jag hoppas de skall göra någon annan glad, ringa till en vän, dotter och bara snacka lite och inte vara ledsna och känna sig avvisade … Kan jag göra två, tre människor glada så är min dag perfekt …
-Tycker att det är underbart att kunna sätta ord på egna känslor och bearbetar på det viset allt som händer i livet. Har skrivit mycket på mitt hemspråk. Vill att mina barn skall veta sitt ursprung och vill låta dem utforska livet och världen. Vi brukar åka nästan varje år till mitt hemland och Kroatiens kust.

Den utvalda dikten:

Min barndom

 Det fanns där som en självklarhet, en flod, en skog och en vacker blå himmel
Trodde aldrig det kunde försvinna. 
att någon kan ta det ifrån en…

Sitter här mellan fyra väggar och undrar, 
vad har hänt, varför är det så svårt att förstå…
Många har förlorat allt, många har fått allt, nytt, gammalt… 
Vill ha lite, vill ha lagom, vill ha min barndom.

Dzeneta Selimotic.

Källa: aida bok