Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Skatteverket håller ett extra öga på bloggarnas deklarationer.

Foto: wikimedia
Foto: wikimedia

Den svenska bloggeliten med Kissie, Katrin Zytomierska och Blondinbella i spetsen får presenter för tusentals kronor. Nu kan de tvingas skatta för gåvorna. I år kommer Skatteverket hålla ett extra öga på bloggarnas deklarationer.

Vi ser vilka som är stora och följer vilka som ligger i läsartoppen. Efter den 3 maj när deklarationerna ska vara inlämnade kan vi jämföra vad de har deklarerat med vad de har skrivit om, säger Karin Andersson, projektledare för Internetprojektet vid Skatteverket.

– Vi ställer oss frågan: Är det här rimligt, proportionerligt till hur mycket de har skrivit att de har tagit emot? De kanske har deklarerat ganska stora belopp och då finns ingen anledning för oss att utreda, säger hon.

Så här skrev Alexandra Nilsson – mer känd som bloggaren Kissie – som har den största svenska bloggen med runt en halv miljon läsare per dag:

”Fick hem biljetter till Circus Möller, wiho! Dom är skickade av våran kära “Sean Banan”, gulligt!”.

Biljetterna kostar enligt Ticnet 295 kronor per styck.

Samma dag skrev Kissie också: ”Kolla vad jag fick av http://gratisbio.se , presentkort värt 2 000 kr (!!)”

Och så fortsätter det. I början av februari åkte hon och en väninna till Gran Canaria för att marknadsföra en nattklubb.

Det framgår inte av bloggen vem som betalade resan och hur en planerad resa till samma ställe inom kort ska betalas.

– Det är speciellt när det handlar om så unga, en del kanske aldrig har deklarerat någonsin. Vi vill nå ut till dem. Vi vill jobba förebyggande och inte bara med kontroll, säger Karin Andersson.

I februari uppgav källor till Dagens Media att bloggaren Katrin Zytomierska – med bloggen Fuck you right back – fick en resa till västindiska Aruba för två personer, av en researrangör.

På sin blogg skrev hon:

”Vi bokade både flyg och hotell genom Flygpoolen som har en otroligt smidigt och lätt hemsida att köpa sin resa på. Jag gjorde en noga research bland alla de där sidorna när jag letade efter en resa till oss och Flygpoolen var den som levererade bäst!”, skrev hon på sin blogg.

Katrin Zytomierska blev besvärad över uppmärksamheten i Dagens Media och skrev senare i bloggen:

”Om någon frågade om ni ville ha en resa till Aruba och bo på lyxhotell i två veckor gratis skulle ni tacka nej då? Skulle reportrarna på kvällstidningarna tacka nej? De som kör sin häxjakt nu. Skulle de tacka nej till att få saker gratis? Jag skulle inte tro det.”

Skatteverket håller koll på bloggtjejerna och – killarna.

– Vi ser att det här är något som ska beskattas och hur det ska beskattas beror på hur bloggen drivs. När det gäller de stora populära bloggarna borde det röra sig om näringsverksamhet och små bloggar ska deklarera inkomsterna som lön eller hobby, säger Karin Andersson, projektledare för Internetprojektet vid Skatteverket.

Hur vet Skatteverket vad en ”present” är värd?

– Det är marknadsvärdet som gäller, det vill säga vad motsvarande produkt kostar att köpa. Det är oftast inte svårt att ta reda på eftersom de aktuella produkterna och tjänsterna ofta finns i butik.

När övergår en hobbyblogg till att betraktas som en näringsverksamhet?

– Den stora massan småbloggar uppfyller troligtvis inte kriterierna för näringsverksamet. Definitionen av näringsverksamhet är att det är en förvärvsverksamhet som bedrivs yrkesmässigt och självständigt. Alla kriterierna ska vara uppfyllda. Principen är att man måste göra en bedömning i varje enskilt fall och det finns inga beloppsregler eller liknande, säger Karin Andersson.

Källa: Skatteverket