Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Provning av portugisiska viner

Namércio Cunha, marketing manager för ftp vinhos, med en flaska av sitt vin Picos do Couto. På besök i Sverige för den här mässan. Foto: Joakom Holmberg

På Operaterrassen ordnades det provning av många olika viner från ett litet stort vinland som bjöd på en del överraskningar.

Portugisiska vinproducent-föreningen ordnade en stor provning av portugisiska viner i Stockholm på måndag-eftermiddagen. Jag blev glatt överraskad över det stora varierade utbudet. Portugal är ju ett litet land men de har 240 olika druvsorter som de kombinerar på alla möjliga sätt. Portvin är bara en liten del av den totala produktionen. De mest kända portugisiska vinerna i Sverige är Ramos, Periquita och Picos do Couto. Picos kostar från och med 1:a april 79 kr. istället för 88 kr. (art.nr. 6700). Det är värt varenda krona. Ramos Reserva finns båda på flaska och BinB för 69 respektive 219 kr. Det är ett riktigt bra pris för det vinet. Det passar bland annat till charkuterier (art.nr. 6139).
Producenten av Picos gör flera goda viner av olika slag som jag hoppas kommer på Systembolaget så småningom, bland annat en vit variant av Picos do Couto, ett härligt uppfriskande vin som är både torrt och fruktigt och med en lång eftersmak. Eller ett mousserande som skulle passa bra till mat, torrt med en aning citrus.

Ramos gör inte bara Ramos Reserva utan också bland annat Ramos Prestige (art.nr. 73184, 109 kr.) och Ramos Ex Animo (art.nr. 71620, 339 kr.). Ramos Prestige är ett vin som passar till choklad, det är rätt sött och en aning kryddigt. Ramos Ex Animo är ett vin som jag skulle vilja kalla sparsmakat. Det är inte så smakrikt utan en aning torrt, men det är gott och elegant. Passar nog bra till en fin bit kött utan starka kryddor.

Foto: Joakim Holmberg
Producenten Casa Santos Lima har ett vin på Systembolaget; Cigarra Shiraz ( art.nr. 2565, 67 kr.) Det är ett kryddigt vin med även smak av körsbär. För det priset är det verkligen prisvärt. Hos dem provade jag även fem druvrena viner som dessvärre inte finns på Systembolaget. Men det var intressant att prova dem. Det var följande viner:

Casa Santos Lima Syrah: Torrt, inte så smakrikt

Casa Santos Lima Trincadeira: Smakade körsbär och blött bröd

Casa Santos Lima Touriga Franca: Torrt, kraftfullt, elegant

Casa Santos Lima Touriga Nacional: Fruktigt med smak av körsbär och lite sötaktigt. Detta är nationaldruvan, som namnet antyder. Det är den druva som har högst anseende och odlas över hela landet, men den dominerar inte i produktionen på något sätt

Casa Santos Lima Arinto: En vit druva med fruktig äppel-smak

Betygstabell över provade viner: (1-5)

Picos do Couto 5

Ramos Reserva 4

Picos do Couto, vitt 3

Ramos Prestige 3

Ramos Ex Animo 5

Cigarra Shiraz 5

Casa Santos Lima Syrah: 3

Casa Santos Lima Trincadeira: 3

Casa Santos Lima Touriga Franca: 4

Casa Santos Lima Touriga Nacional: 3

Casa Santos Lima Arinto: 3