Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Konferensresa till Åland

Foto: Tobias Dahlén/Photo Passion

Konferens med havsutsikt är ett trevligt sätt att konferera, och får man dessutom buffé med god mat blir det ännu bättre. Efter en del negativa skriverier har Vikingline skärpt säkerheten.

Aftonkuriren testade en konferensresa till Åland i lördags med Cinderella. Vikingline har ju haft en del skriverier om bråk och fylla tidigare så de har förbättrat säkerheten avsevärt. Att gå ombord på Cinderella en lördagskväll känns som att gå ombord ett flygplan. Det är bara metalldetektorn som fattas. Efter incheckningen innan man går ombord får man först visa innehållet i väskan för en säkerhetsvakt och sedan går väskan igenom en röntgenmaskin. Det är exakt samma sorts röntgenmaskin som de har på flygplatser. Alla flaskor och ölburkar tas om hand och töms i en vask inför ögonen på passagerarna. Sedan finns det ingen annan sprit att få tag på än det som säljs i barerna, inte ens i tax-free-shopen. Det finns ju i restauranten förstås. I affärerna säljs det ingen sprit på kvällen just för att folk inte ska kunna köpa sprit och sitta i hytterna och supa. Det ger definitivt en lugnare och tryggare stämning, men det är kanske inte alla som tycker att det är en förbättring. Den som missköter sig åker i fyllecellen, som är placerad närmast motorn där ingen vill vistas.
Ett annat tecken på ökat säkerhetstänkande är att vid midnatt fick alla lämna dansgolvet en liten stund så att de kunde sopa det rent från skräp så att ingen skulle halka och slå sig. Vi tycker inte att säkerhetstänkandet på något sätt skulle förstöra stämningen, tvärtom. Det var inget fel på stämningen på dansgolvet. Dessutom slapp man allt stök och skrik på natten när man vill sova.

 

Foto: Tobias Dahlén/Photo Passion

Vi åkte kl. 18 och började med en middag i buffé-matsalen. Vi provade fläskkarrén, kycklingklubborna, Chorizon och vinsåsen. Det var ingenting att klaga på där. Fläskkarrén var mör och smakrik, vinsåsen smakade vin, Chorizon var kryddig och god, inte alls så flottig som korv ofta är när man köper den i affären. Det enda att klaga på var att det var lång kö, och en del tyckte att det var svårt att hitta tillbehören, så som bröd och dylikt. Och skyltarna var bara på svenska, kan vara svårt för finländare och utom-skandinaviska turister. Vinet ingår ju så man får väl inte ställa för stora krav på det. Det var inte dåligt, men inte så jättebra heller. Men det finns ju bra budgetviner som Vikingline borde kunna införskaffa. Till dessert var det det vanliga, choklad- och vaniljglass, chokladpudding, ost & kex med mera. Det enda att klaga på där är att det är väldigt få alternativ för laktosintoleranta. En av oss har åkt med sin dotter som är laktosintolerant på Finlands-kryssningar några gånger och desserten är alltid tråkig för henne. Det finns nästan ingenting för henne att äta.

Grönpepparbiffen var uppskattad Foto: Tobias Dahlén / Photo Passion

Efter middagen och desserten vill man väl gå och ta en drink i nattklubben. Det är verkligen kul att de har en speciell whiskybar. Det borde de börja med på de andra färje-bolagen också. En av deltagerna bad om en rökig whisky, och fick en riktigt rökig. Den var inte så farligt dyr heller, 60 kr. för en 4:a. Sedan fanns det en vodka-bar också, och en vanlig bar med blandat sortiment. Det var trevligast service på de två special-barerna av någon anledning. I baren fanns det så klart Lapinkulta, som , tyvärr, är standard på Finlands-båtarna, men det fanns också Newcastle, som är riktigt gott om man vill ha riktigt öl.

På söndagen provade vi konferensrummet. Konferensrummen är ljusa och trevliga med fönster så att man ser skärgården glida förbi medans man konfererar. Rummen är utrustade med white-board, block, projektor och trådlöst nätverk, Viking Public. Men vår IT-ansvarige var inte nöjd med hastigheten på det nätverket. Vi använde vårt eget vanliga trådlösa nätverk inom Stockholms skärgård. Det gick betydligt snabbare. I samband med konferensrummen finns det ett rum där det finns kaffe och frukt som är gratis för konferensgäster, och så kan man köpa choklad och fikabröd.

Hytterna var bra och rena. Alla hytterna var försedda med dusch. En i gruppen tyckte att kudden var lite för hård och att det borde finnas en extra kudde. Ett förslag från en av konferensdeltagarna var att kaféet borde börja sälja frukostpaket för dem som sovit över frukostbuffén.

Men i stort sett så var vi väldigt nöjda med resan.

Foto: Tobias Dahlén/Photo Passion