Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Trädgårdsmässan Nordiska Trädgårdar 2010 del 2

Foto : Tobias Dahlén / Photo Passion.

Det är ett enormt intresse för den här trädgårdsmässan som förutom växter, utemöbler, tillbehör och massor av prylar,mässan har även mycket inspirerande utställningar och idéträdgårdar.

Mikael S.Andersson trädgårdsdesigner och trädgårdsanläggarmästare från Tjörn Trädgårdar har skapat en annorlunda idéträdgård med ett litet berg, som ska ses som Himalaya med landskap runt om.  Sen har han gjort ett litet vattenfall och en grotta som man kan gå igenom och samtidigt få se en massa blommar. Till exempel en gul syrén ”Beijing Gold”, Jordgubbsbambu, annorlunda kinesiska banan-palmer ,en ny forsythia ”Show Off” med gula blommor och en ny blåregn som blommar upp till 3 gånger per år och en massa fina orkidéer bland annat. Många kan även köpas på plats så ni kan göra er egen Svensk-Kinesiska trädgård.

Foto : Tobias Dahlén / Photo Passion.

”Alice var är du ?” heter ett kul projekt där elever från Sågbäcksgymnasiet byggt lite udda skapelser på temat ”Alice i underlandet”. Elever på bygg och design programmen fick göra allt från början till färdig produkt, där även Ung Entrepenör ingår i projektet. De spånade lite vad de skulle hitta på, det skulle vara nåt annorlunda enligt uppdraget de fått. Varför inte göra ett hus med sneda vinklar till exempel ? Sen rullade det på och efter att de fått godkänt så har de fått lösa alla eventuella problem som uppstod . De kunde inte använda standardmått eftersom alla vinklar var sneda och designen var osymmetrisk. Men resultatet blev ju jätteroligt.

Foto : Tobias Dahlén / Photo Passion.

Sen byggdes också de andra skapelserna som rutchkana med litet mysigt krypin för småväxta. Eller stolphuset modell större med vita knutar. Det sneda huset som faktiskt är godkänt som kollonistuga på 12 kvm och är också till salu om nån skulle vilja bjuda, utgångsbud är 27000 kronor.

Foto : Tobias Dahlén / Photo Passion.

Plantagen hade gjort en liten special trädgård kallad Haga slott med en liten svart husvagn som matchas med vita och svarta stenkaniner runt hela tomten som har en välkrattad stengrus gång och några statyer av klassiskt snitt. Det finns såklart buxbombuskar som är snyggt klippta som både klassiska strutformade och exklusivare som två tuppar i varsin kruka, vid tomtens ingång finns en hög svartlackad grind. Som dekoration är det bland annat krukor med rosafärgade blommor som Mårbacka. Finns även planterat förgätmigej och röda löngört samt en till som inte de hittade namnet på. Men visst är det vackert. Har stor lust se det som en liten hyllning till kronprinsessan Victoria och Daniels kommande inflyttning i Haga slott?

I B hallen hittade vi den ideella organisation Fobo ( Förbundet Organisk-Biologisk Odling)som sedan 1970-talet verkat för att sprida information och kunskap om ekologisk odling. De var bland andra initiativtagare till KRAV-märkningen av livsmedel. Fobo arbetar under mottot: För en frisk jord – friska växter – friska djur och människor.De annordnar regelbundna kurser och deltar på evenemang och trädgårdsmässor.Ni kan hitta mycket information och aktiviteter hos lokalföreningarna via deras hemsida fobo.se . De har lite informationshäften som visar lite exempel på sätt att odla t ex att växla gröda år från år,s k skiftdelning. Gör så här: Dela in odlingen i 4 olika skiften , 1 – 4. Dela sen upp de olika grödorna i:
A. Mycket krävande
t ex purjolök, gurka, kålväxter utom brysselkål, pumpa och squash.
B. Krävande
t ex dill, persilja, lök, rotfrukter som palsternacka, rödbeta, rotpersilja, kålrot. rova, kålrabbi och majrova.
C. Mindre krävande
t ex potatis.
D. Närande
Olika gröngödslingsgrödor, t ex klöver- och baljväxter, ärtor och bönor.
Lägg gröda A på skifte 1, gröda B på skifte 2, gröda C på skifte 3 och gröda D på skifte 4 . Nästa år läggs gröda A på skifte 4, gröda B på skifte 1, gröda C på 2 och gröda D på skifte 3. Grödorna skiftas sen löpande motsols med ett steg varje år.
Viktigt att jorden får vila också(stå i träda). Det gör man genom att odla gröngödselväxter vart tredje eller fjärde år. För att skydda mot skadedjur och undvika jordbundna sjukdomar kompletteras med lottdelning.Om vi har 4 lotter i skiftet behöver varje gröda matematiskt inte återkomma mer än var 16 : e år med bibehållande av skifterna.

Kunde inte låta bli testa Kocken och Grillmästaren Jonas Borsséns heta såser. Det är hans egen nya line som finns bland annat på många större Icabutiker i Stockholm och Uppsala . Det finns nu fyra smaker från Mango Chutney, Texmex tacosauce, African Red Curry till den starkaste Chipotle mexican sauce. (Garanterat stark.) Intressant smak på African red curry som inte är som asiatisk curry alls understryker Jonas Borssén! Lite svårt definiera men lite currysmak är det väl i allafall ,jag får rekommendera ett smakprov. Kan bli intressant med lite nya kryddningar. Han hade också ett ny sorts rökt paprikablandning. Kan bli gott på grillmaten verkligen,testa själva på plats eller leta efter ”la Dalia”. För många goda recept säljer Jonas Borssén sina egna matböcker t ex Eat the heat eller Killen vid grillen mm. Han samarbetar också med Svenska Chilipepparföreningen och Bergianska trädgården. Det kommer i höst blir en chilipeppar utställning ”Het höst” med 100-talet olika sorters chilifrukter på planta i Bergianska Trädgården 1- 17 oktober 2010. Blir även provsmakning,tävlingar,försäljning och café.