Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Umeå Novellpristävling avgjord – förstapriset gick till Umeå!


Första pris i tävlingen Umeå Novellpris har tilldelats Hanna Hindriks, Umeå, för novellen Hjortronskor för att den förenar lätthet och täthet i en rytmisk prosastil som i sin konstfärdiga uppbyggnad förmedlar observationer där den mänskliga belägenheten visas fram i ett ljus lika hårt och brant som en operationslampas.

Första priset utgörs av 60 000 kr.

Fyra ytterligare bidrag har vardera belönas med 10 000 kr. De är:
Brorsan gillar lilla av Mikael Fant, Malmö
Känn er som hemma av Jonas Bergergård, Karlstad
Samsøit av Julius Viktorsson, Sösdala
Balthoran av Annika Norlin, Umeå

Prisceremonin ägde rum idag fredag 9 april i samband med det officiella öppnandet av Littfest – Umeås internationella litteraturfestival, på Idunteatern i Umeå. Prisutdelare var den församlade juryn som i år bestått av författarna Per Olov Enquist, Peter Kihlgård och Gunnar Balgård, radioproducenterna Kerstin Wixe och Elin Claeson samt Svante Weyler, förläggare.

Hanna Hindriks vann tävlingen i hård konkurrens. Antal insända noveller uppgick till 1227 stycken. Juryns bedömning har skett anonymt; de förseglade kuverten med författarnas namn öppnades efter juryns beslut.
I samband med prisceremonin släpptes en antologi med de vinnande bidragen samt utlystes Umeå Novellpris 2011, den fjärde tävlingsomgången.
Bakgrund
Umeå Novellpris instiftades för tre år sedan med syfte att lyfta novellen som litterär form och som en del av Umeås satsning på att bli Europas kulturhuvudstad 2014. I september 2009 beslutade en enig internationell expertpanel att Umeå i slutlig konkurrens med Lund vunnit slaget. Planeringen inför kulturhuvudstadsåret 2014 har tagit sin början.
Presentation av pristagarna

Första pris:

Novell: Hjortronskor
Författare: Hanna Hindriks
Västanbäck, född 1978
– Jag bor i Västanbäck, Kassjö, utanför Umeå. Är socionom i grunden men arbetar just nu åt en kulturförening. Jag har tidigare i huvudsak skrivit i fanzineform. Publicerad i Riksteaterns Ny text 2009.

Övriga pristagare:

Novell: Känn er som hemma
Författare: Jonas Bergergård
Karlstad, född 1967
– Jag är 43 år. Trebarnsfar. Bor i hus på landet utanför Karlstad. Filmregissör, författare och socialarbetare. Novellen ”Känn er som hemma” är en berättelse från en samling noveller under arbete, om en tossig kille i marginalen som finner en varm, omhuldande hamn hos en rultig gumma på landsbygden.

Novell: Brorsan gillar lila
Författare: Mikael Fant
Malmö, född 1971
– Frilansande översättare, redaktör och konferenstolk med fantasi, frihetslängtan och försörjningsproblem. En utgiven roman i bagaget (Grundläggande genetik, Piratförlaget 2008) som jag fortfarande är otroligt stolt över. Nästa heter Vattnet i mars, tror jag. Och kommer ut nästa vår, hoppas jag. Den har jag skrivit på i all evighet känns det som. Kluvet förhållande till att skriva – det känns meningsfullt för mig, och viktigt, men samtidigt är det ju förjävla jobbigt.

Novell: Balthoran
Författare: Annika Norlin
Östersund/Umeå, född 1977
– Jag kommer från Östersund och bor nu i Umeå. Jag har två musikprojekt, Hello Saferide och Säkert! Jag har varit journalist men pluggar nu till psykolog. Vi får se om jag lyckas hålla mig kvar på det spåret. ”Balthoran” skrev jag i San Francisco. Det går väldigt lätt att skriva om svenskhet när man befinner sig i ett annat land. Jag ser så tydligt det norrländska i mig när jag träffar amerikaner. De småpratar lättsamt och i jämförelse blir jag Fogdös farsa.

Novell: Samsøit
Författare: Julius Viktorsson
Sösdala, född 1985
– Jag går nu skrivarlinjen på Nordens Folkhögskola Biskops-Arnö och har tidigare varit publicerad i bland andra tidskrifterna Komma och 00tal.