Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Lennart Nilsson väljer Scanpix

Foto: Lennart Nilsson/ Scanpix

En av världens främsta fotografer, Lennart Nilsson, väljer att ge Scanpix exklusiv försäljningsrätt av sina bilder.
Lennart Nilsson, ofta nämnd som Sveriges främsta fotograf, började sin fotokarriär som reportagefotograf för bildtidskrifterna Se och Life. Han är även känd för sina bilder från hovet, där det är Lennart som förevigat bröllopsbilden för nuvarande kung Carl Gustaf och drottning Silvia. Men det är främst för sina medicinska bilder som han blivit världskänd. ”Ett barn blir till” kom redan 1965 och han har därefter fortsatt att dokumentera medicinsk forskning och utveckla fotografin på ett banbrytande sätt.

Bilderna från hans tidiga år som reportagefotograf har Scanpix sedan en längre tid tillbaka haft försäljningsrätter för, men det är först nu som Scanpix har fått förtroendet att sälja även de världsunika medicinska bilderna.

”Lennart Nilsson är en legend inom fotografin i världen och vi är väldigt stolta över att få förtroende att sälja hans bilder över hela världen” säger Anna Fornek Bergström, VD på Scanpix.

Lennart är idag 88 år och fortfarande aktiv fotograf. Han är just nu aktuell med öppningsutställning på Fotografiska med bilderna från ”Ett barn blir till” och med boken ”Jag vill göra det osynliga synligt” som Bonnier Fakta ger ut i höst.

Visste du att..:

– …Lennart Nilsson tog den officiella bröllopsbilden av kung Carl Gustaf och drottning Silvia.

– …hans bild på blommor och bin finns på baksidan av den svenska hundralappen.

– …hans kungabilder finns på klassiska chokladaskarna från Fazer.

– …när Hasselbladspriset instiftades 1980 var Lennart den första pristagaren.