Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Silverbibeln i Uppsala

Foto: Mikael Wallerstedt.

Codex argentus, kallad “ Silverbibeln” innehåller den mest omfattande gotiska texten sen forntiden. Den förvaras numera i Uppsala universitetsbibliotek. Nu har den blivit nämnd på Unescos lista över världsminnen.

Den innehåller resterna av en magnefik evangeliebok , ett så kallat evangeliarium som ska ha skrivits tidigt 500-tal i norra italien, troligen i Ravenna för den ostrogotiske kungen Theoderik den store. Innehållet ska utgöra en översättning av bibeln till gotiska från grekiska av Wulfila på 300-talet.

Den är skriven till större delar med silverfärg och en del med guldfärg vilket är anledningen att den kallats Silverboken ,”Codex argentus genom åren. Den är gjort av ett mycket fint pergament av hög kvalitet som tros vara gjord av killinghud. Purpurfärgen kommer från växtfärger.
Ursprungligen var den troligen innesluten i ett praktband dekorerad med pärlor och andra ädelstenar.

Historien om bokens öde mellan när den först försvann på 500-talet för att tusen år senare dyka upp  i ett benediktinkloster i Werden vid Ruhr  på  1500-talet är fortfarande höljd i dunkel. Den hamnade i Kejsar Rudollfs II´s ägo strax före år 1600 och fanns kvar till Svenska armen intog Prag 1648. Den kom till Sverige först som krigsbyte när Sverige intog och plundrade Prag.

Den lämnades till drottning Kristinas bibliotek. När hon senare abdikerade fick en av hennes bibliotikarier ,Isaac Vossius, boken i sin ägo när han lämnade Sverige för Nederländerna. Han sålde boken senare till Magnus Gabriel De la Gardie, svensk kansler och kansler för Uppsala universitet.

De la Gardie donerade Codex argenteus till Uppsala universitet 1669. Och det är där den fortfarande förvaras och kan beskådas iallafall ytligt. För vetgiriga finns texten även på Uppsala universitetsbibliotek hemsida som onlineversion. De har såklart mängder av information och bilder på den och andra historiska skrifter. Men det här är en väldigt unik bok som nu alltså även blivit utnämnd på unescos lista över världsminnen.

Källa: Uppsala universitets bibliotek.