Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Nedgången på arbetsmarknaden planar ut

Foto: Fotoakuten

Det är nu tydligt att arbetsmarknaden är på väg mot en återhämtning. Antalet lediga platser och antalet personer som får arbete ökar kraftigt samtidigt som antalet varsel är betydligt lägre än för ett år sedan. Personer som är registrerade arbetslösa vid Arbetsförmedlingen och antalet personer i program med aktivitetsstöd uppgick i mars sammanlagt till 429 000 personer, motsvarande 9,3 procent av arbetskraften.

Antalet arbetslösa som är anmälda på Arbetsförmedlingen är fortfarande klart högre än för ett år sedan, men ökningstrenden har upphört och vänts till en minskning. Det var 18 000 fler lediga platser som anmäldes till Arbetsförmedlingen i mars i år jämfört med förra året. De näringsgrenar som främst efterfråga arbetskraft är vård och omsorg, handel, utbildning och uppdragsverksamhet.— Med viss försiktighet kan jag säga att sysselsättningen inte minskar längre. Antalet lediga platser har ökat stadigt sedan i höstas. Detta tyder på att sysselsättningen kommer att fortsätta att förstärkas framöver, säger Tord Strannefors, prognoschef, Arbetsförmedlingen.

Arbetslösheten minskar nu, men antalet personer i program med aktivitetsstöd ökar. Bland dessa är en allt större grupp nu på praktikplats på någon arbetsplats. I mars var 21 000 personer på arbetspraktik. Det är nästan 19 000 fler än jämfört med mars förra året. Även nystartsjobb har ökat med 10 000 platser på ett år och sysselsätter nu 26 000 personer.

Många arbetssökande utnyttjar möjligheten att få hjälp med sitt arbetssökande av jobbcoacher. I mars månad anlitade 9 639 personer Arbetsförmedlingens interna jobbcoacher och 22 221 anlitade någon extern jobbcoach.

Källa:ams