Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Två män åtalas efter misslyckad kokainaffär

Foto: Tullen

Den litauiske kuriren fick kalla fötter och bestämde sig för att återvända hem med närmare 800 gram kokain i magen — men på stationen väntade Tullverket.

Idag åtalas såväl kuriren som den misstänkte mottagaren vid Solna tingsrätt.

Den 26-årige litauiske mannen hade precis köpt en tågbiljett till Arlanda när han greps av personal från tullkriminalen på Centralstationen i Stockholm den 24 november 2009. I magen hade han då 78 kapslar med sammanlagt 776 gram kokain, vilket motsvarar ett marknadsvärde i missbrukarledet i Sverige på närmare 700 000 kronor.

Bara drygt ett dygn tidigare hade kuriren anlänt med färja från Riga. Kokainet, som han enligt egen utsaga hade gömt i en väska på resan till Sverige, hade han hämtat i Amsterdam. I Holland hade han också fått instruktioner om att kokainet skulle levereras till en för honom okänd person i Sverige.

Väl incheckad på hotellet i Stockholm ringde kuriren flera samtal till den misstänkte mottagaren — en 26-årig man hemmahörande i Stockholmstrakten. De bestämde att överlämnandet skulle ske senare samma kväll, men något gick snett och mötet ägde aldrig rum. När kuriren upptäckte att hans motpart dessutom hade stängt av sin mobiltelefon bestämde han sig för att lämna landet. Dagen därpå svalde han kapslarna fyllda med kokain och checkade ut ur hotellet.

Men han kom alltså inte längre än till Centralstationen. Vid ett tillslag senare samma dag greps även den 26-årige misstänkte mottagaren av tullkriminalen i Stockholm. Att båda kunde gripas berodde på att Tullverket kände till leveransen tack vare ett omfattande underrättelse- och spaningsarbete.

— Även om kokainet aldrig bytte ägare anser jag att vi kan bevisa att det var 26-åringen i Stockholm som låg bakom beställningen. Det visar den telefonavlyssning som genomförts i utredningen. Därför åtalar jag båda männen för grov narkotikasmuggling och grovt narkotikabrott, säger kammaråklagare Viktor Carlberg.

— Mycket talar för att det handlar om en organiserad verksamhet som pågått under en tid, och även om vi inte kan åtala alla i den kedjan så kan vi kraftigt försämra organisationens möjligheter att fortsätta smuggla narkotika till Sverige, påpekar han.

Rättegången äger rum i Solna tingsrätt med start nästa vecka.

Källa: Tullverket