Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Alla hjärtans dag

Bild: Wikimedia
Bild: Wikimedia

Historia

Alla hjärtans dag är en tema dag som vi i Sverige firar varje dag en 14 februari. Iden om firandet kommer från medeltiden då engelsmännen och fransmännen firade dagen till minne av helgonet Sankt Valentine. Det är på grund av den här anledningen som namnet kan variera lite men de vanligaste av namnen är alla hjärtans dag, Sankt Valentines dag och Valentindagen.

Firandet av just namnet Valentinus på den 14 februari har sitt ursprung i den katolska kyrkan redan i slutet av 400-talet. Det finns däremot inga idag kända dokument om vem den här personen var och vad han har gjort som gör honom så speciellt.
Det förekommer dock ett apr svaga uppgifter om att det fanns martyrer med just det namnet som dog under 200 och 300-talet. En uppgift som är relativt känd är att den här personen skall ha återgett synen till sin fångvaktares dotter.

Kärleken och romantikens inblandning

Kärleken i det hela och romantiken kom först på medeltiden på grund av att människor tyckte att de skulle liksom som fåglarna gör också söka sin partner på tidig vår. Och målet med det är att man skall hålla ihop med den personen i minst ett år.
Det var under medeltiden som helgonet Valentin blev förknippad med kärlek och romantik och sedan dess har historier om honom bara blivit fler och fler och det är de som ligger till grunden för hur vi ser honom idag.

I Sverige har firandet av alla hjärtans dag först blivit sort på 90-talet men det nådde Sveriges gränser redan på 60-talet men slog då aldrig riktigt igenom. Det var först på 90-talet som sagt då skolan började fira alla hjärtans dag som traditionen verkligen blomstrade igenom. Det har nu blivit som en nästan allmän regel att man skall uppvakta sin älskade på alla hjärtans dag. Många pysslar flera veckor innan med alla hjärtans dag-kort.