Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Fler tar med mat till jobbet

Foto: Wikimedia

Få hämtar färdigmat på restaurang eller i butik, visar ny undersökning.

Stiftelsen Lunchfrämjandets undersökning visar att lunchandet i arbetsplatsernas lunchrum ökat med 30 procent under de senaste två åren.

Den visar också att det är fler män som väljer att ta med sig matlåda till jobbet. Mellan 2007 och 2009 ökade andelen från 22 till 39 procent. Även kvinnor äter oftare på jobbet, men ökningen är inte lika stor.

– Det är en mycket drastisk förändring. Naturligtvis har lågkonjunkturen spelat in. Men frågan är om vanan kommer att etablera sig och göra det till en bestående förändring, säger Jan Borg, projektledare på Lunchfrämjandet.

Matlådorna innehåller främst hemlagat. Att hämta färdig mat från en restaurang eller en butik är inte så vanligt. Den andelen ligger under fem procent och har varken ökat eller stigit, enligt Lunchfrämjandet.

Undersökningen bygger på 570 telefonintervjuer med yrkesverksamma i åldrarna 20-60 år.

Källa: Market