Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

MP: Handlingsplan för att stoppa tågkaoset

Under juli månad har det varit stora problem med tågtrafiken i Uppland, Östergötland, Sörmland, Skåne, Bohuslän, Kalmar, Halland, Västra Götaland, Dalarna, samt nattågen till och från norrland.- Det tågkaos som Sverige upplevt i sommar är oacceptabelt. Hela tågsystem ska inte kunna slås ut på grund av ett översvämmat signalskåp. Det behövs minst tre miljarder extra årligen till underhåll av järnvägarna, säger riksdagsledamoten Stina Bergström, MP

Avregleringen har bidragit till problemen och Miljöpartier kräver en ny tågordning i Sverige. Exempelvis har DSB Uppland och DSB First Väst har t ex ställt in mer än 130 tåg under juli för att de har missat att personalen skulle ha semester. I Östergötland har folk nekats att åka med ersättningsbussar från konkurrerande operatörer under den senaste veckan.

– De regionala upphandlingarna måste ses över så att sommarens problem inte upprepas. Regeringen måste också avbryta planerna på att släppa in ytterligare aktörer i den långväga järnvägstrafiken kommande vinter, säger Stina Bergström.

 

Stina Bergström, riksdagsledamot (MP), ledamot av trafikutskottet