Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Donners: Exklusivt designhotell mitt i Visby

Foto: Arnold Lundin

Aftonkuriren har testat Donners hotell, ett fyrstjärnigt designhotell mitt i Visby. Det är ett relativt litet och exklusivt hotell, fast med en mindre lyckad dubbelanvändning av rummet där baren ligger.

Donners hotell är ett fyr-stjärnigt hotell mitt i Hansastaden Visby, alldeles invid Wisby hotell. Mittemot ligger Donnerska huset, som dock inte har någonting med Donners hotell att göra. Donnerska huset ägs av Gotlands kommun. Jämfört med Wisby hotell är Donners mindre till formatet, endast 31 rum, och mer exklusivt. Hotellet är endast ett år gammalt. Som det mesta på Gotland är byggnaden gammal och verksamheten ung. Gotland dominerades tidigare av kyrkan och militären, men de senaste åren har turismen och konferensverksamhet tagit över. I byggnaden där Donners hotell ligger var det tidigare militärhögkvarter.

Donners hotell är ett så kallat designhotell. Ett begrepp som kan vara svårt att förklara om man inte vet vad det är. Skribenten förstod inte riktigt själv vad det är för något förrän på Donners hotell. Rummen är genomtänkta i detalj utan att det för den skull verkar överdrivet. Tvärtom så är det väldigt elegant på det diskreta svenska viset som är populärt i till exempel Japan. En detalj som man lägger märke till är att det på var sida av sängen finns två sorters sänglampor, båda fastsatta i väggen. En av dem är helt fast, med lampskärm i tyg och den andra kan man rikta åt olika håll. Den är helt gjord i stål.

Längst in i hotellet ligger ett långsmalt vitkaklat rum med en stor bar. På morgnarna fungerar det som frukostmatsal och på kvällarna som bar. Som frukostmatsal fungerar det alldeles utmärkt, då känns det ljust och fräscht med de vita väggarna. Som bar på kvällen fungerar det däremot betydligt sämre. Då känns det trångt och sterilt istället. Men det var en hel del folk i baren. Det rummet blir å andra sidan snabbt fullsatt. Det måste vara svårt att kombinera morgon- och kvällsaktivitet i samma rum. Frukosten som serveras i det rummet är det inget fel på. Det finns både varmrätter och ljust och mörkt bröd, och fint vetebröd till kaffet och olika sorters te, som sig bör.

Aftonkurirens testpatrull frågade vad de gör för miljön. Bland annat så sopsorterar de, och försöker använda alla resurser, såsom vatten, så effektivt som möjligt. På vintern använder de inte fler våningar än vad som behövs för att spara in på uppvärmningen.

Tapas-restaurangen Masís ute-terrass Foto: Arnold Lundin

Framför hotellet ligger en utomhusterrass där La Masía, Visbys enda tapas-restaurang, håller till. Om vädret tillåter är det mysigt att sitta där. Annars har de en inomhusdel inne på hotellet också. Maten är väldigt god och de har flera olika rätter, 25 stycken olika tapas-tallrikar. Plus lika många vanliga rätter. Men, tyvärr, verkar det som de har satt ambitionerna lite för högt. Det tar väldigt lång tid att få maten. När vi var där var det långt ifrån fullsatt, ändå sa de att de i köket var stressade. De kanske skulle köra en spansk modell, man säger tapas så får man några förbestämda rätter. Eller åtminstone kunde de minska ner på antalet rätter. Lång väntetid drar ju ner på helhetsintrycket. En liten tapas-tallrik kostar 65 kronor så det är inte den billigaste restaurangen att äta middag på. Vi var en vuxen och ett barn och notan gick på totalt över 500 kronor för oss två.

Betyg hotellet: 5

Betyg restaurangen: 3