Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Junibacken – ett dyrt nöje

Villekulla Foto: Junibacken

Junibacken är en lekanläggning, eller vad man ska kalla det för, i utkanten av centrala Stockholm. De huserar i en egen byggnad bakom Wasa-muséet  och Nordiska muséet.  Namnet Junibacken är  taget från sagorna om Madicken, så fokus ligger på Astrid Lindgrens sagor. Men andra svenska sagoberättare är representerade. De brukar ha temautställningar om en berättare i taget. Just nu är det Lennart Hellsing. Tidigare har det varit till exempel figurerna från ”Mulle Meck”.

De tar betalt för barn från två år, 110 kr., bara 15 kr. billigare än en vuxen. Hur många ställen tar betalt av en två-åring? Två-åringar är nog dessutom för små för att uppskatta nöjet här. Det är mest för lite äldre barn, när de lärt sig skillnaden mellan saga och verklighet, och börjat uppskatta de mer dramatiska delarna av Astrid Lindgrens sagovärld. En viktig del av upplevelsen på Junibacken är sagotåget, man åker i trävagnar genom ett landskap där olika scener från Astrid Lindgren-sagor har satts upp med dockor och scenografi och man hör Astrid Lindgren berätta. Det är verkligen bra gjort men lite för läskigt för de minsta. De har visserligen gjort Katla lite mindre än förut, men scenen med branden från samma saga kanske de inte riktigt förstår. Jag vill inte att det ska göras Tele Tubbies-gulligt. Då vill ingen gå dit. Jag vill bara säga att det inte är någon bra idé att ta dit de allra minsta. Från fyra till fem år är nog lämpligt.

Foto: Junibacken

Jag var där med min sex-åriga dotter. Hon tyckte att det var riktigt kul och såg fram emot sagotåget. Tidigare har hon tyckt att det var läskigt. Sagotåget och temautställningen är två av de tre attraktionerna. Den tredje är Villa Villekulla, inte i naturlig storlek, men inte långt ifrån. Den är stor som en liten stuga med olika rum och olika scenarier från Pippi-sagorna som man kan springa runt och leka i. Från övervåningen går det en lång rutschkana ner. Bredvid Villa Villekulla finns det en liten lekgrop med stora byggklossar av skumgummi.

Om man är där några timmar så behöver man ju äta också. Tyvärr finns det inget matsäcksrum utan man är hänvisad till deras restaurang. För barnen har de Pippis pannkakor och Karlssons köttbullar. En barnportion pannkakor kostar 45 kr. Ett plus är att det går att få mjölkfria pannkakor till barn som är laktosintoleranta. Man känner ingen skillnad i smaken. Till mig själv tog jag en portion fläskkarré för 110 kr. Det var riktigt gott. Dottern ville byta och ta fläskkarrén själv, så fick jag ta pannkakorna. Om det är bra väder så kan man ha picnic på gräskullarna utanför. Det är riktigt trevligt.

De har en bra och trevlig hemsida. Den är riktigt tilltalande. Ni kan gå in och titta själva på:

www.junibacken.se/