Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Pilgrimsresa till Prag

När man hör ordet pilgrimsresa tänker många omedelbart på Santiago de Compostela, Rom eller Jerusalem. Men som pilgrim kan man vara på väg nästan vart som helst bara avsikten är att besöka en helig plats eller något slags reliker. För oss som inte vill vandra länge, har begränsad budget och bara kan komma iväg en långhelg är Prag ett mycket bra pilgrimsmål.

Det främsta pilgrimsmålet i staden är den 47 cm höga vaxstatyn av Jesusbarnet, känd som Jesusbarnet av Prag. Statyn finns i Karmelitorderns kyrka Vår Fru av Segern centralt i stan. Statyn tros härstamma ifrån 1400-talet, den har hur som helst funnits i samma kyrka sedan 1500-talet.

Vår Fru av Segerns kyrka där Jesusbarnet av Prag finns
Vår Fru av Segerns kyrka där Jesusbarnet av Prag finns

Statyn sägs verka mirakel för den som visar vördnad inför den. Speciellt känd är den för att ha genererat ekonomiskt välstånd åt de som vördat den. Ett gammalt tyskt tryck informerar om statyn:

”Var och en som närmar sig det undergörande Jesusbarnet och som med förtroende ber, får ta emot hjälp i faror; tröst i sorger; hjälp i fattigdom; styrka i oro; ljus i andligt mörker; strömmar av nåd i andlig torka; hälsa i sjukdom och hopp i förtvivlan.”

Den ska ha skänkts till karmelitordern av prinsessan Polyxenia av Lobkowitz som fått den i bröllopsgåva. Ursprungligen ska den ha tillverkats i ett karmelitkloster i Spanien efter att Jesusbarnet uppenbarat sig för en munk där precis i denna skepnad.

Vår Fru av Segerns kyrka firar mässor klockan 9 och 18 dagligen med extra engelsk mässa klockan 17 på torsdagar och mässor på flera olika språk på söndagar. Mot en donation på rekommenderade 300 tjeckiska kronor, motsvarande mindre än 60 svenska, kan du på begäran få en katolsk mässa firad i dina egna intentioner i kyrkan. Hos karmeliterna kan du också för 40 tjeckiska kronor styck, motsvarande omkring åtta svenska, köpa de bruna skapularen som enligt tron kommer med löfte från Jungfru Maria sedan 1251 om att den som bär det ej ska hamna i helvetet efter döden.

Efter att ha besökt Jesusbarnet av Prag kan man ta sig en en kort promenad uppför en mycket brant backe till St. Vituskatedralen som är belägen vid Prags slott. Katedralen som byggdes 925 har fungerat som hovkatedral, i dess krypta finner man också diverse begravda kungligheter. Mer intressant är kanske sarkofagen med relikerna av St. Wenceslas från 929 och St. John av Nepomunk från 1700-talet.

Om man inte har energi att ta sig upp för backen ligger omkring 100 meter bort St. Nicholaskatedralen, uppkallat efter detta helgon som jultomten härrör ifrån. I St. Nicholaskatedralen firas nuförtiden ingen mässa och det välsignade sakramentet, hostian, förvaras inte längre här. Däremot kan man mot en avgift på under 40 svenska kronor få komma in i denna fantastiska rosavita byggnad med massiva helgonstatyer i marmor och oerhört vackra takmålningar. Många kyrkor tillåter inte att man fotograferar inuti men här går det bra, det är till och med tillåtet att klättra upp till kyrkans övervåning varifrån man har en svindlande utsikt över kyrkosalen.

Takmålning i St. Nicholas kyrka Foto: Susanne P Fernandes
Takmålning i St. Nicholaskatedralen Foto: Susanne P Fernandes

Man kan också med några minuters taxiresa som bör kosta under 20 svenska kronor ta sig till Premonstrantensorderns kloster i Strahov som idag är ett museum. Ordern som grundades på 1100-talet av St. Norbert och klostret grundades 1143 men har sedan dess genomgått flera renoveringar. Utöver museum och orderns bibliotek finner man här Marie Himmelsfärds kyrka där mässor firas dagligen. Kyrkan är bara öppen strax innan mässan.

Marie Himmelsfärds kyrka Foto: Susanne P Fernandes
Marie Himmelsfärds kyrka Foto: Susanne P Fernandes

Vi har hittills rört oss i stadsdelen Malá Strana. Omkring fem minuters promenad från Jesusbarnet av Prag ligger den väldigt kända Karlsbron. Bron är stängd för trafik och öppen för promenerande som vill ta sig över till stadsdelen Staré Město -gamla stan. Karlsbron i sig är värd ett besök eftersom den kantas av massiva statyer av de heliga.

En av de många statyer som kantar den anrika Karlsbron  Foto: Susanne P Fernandes
En av de många statyer som kantar den anrika Karlsbron Foto: Susanne P Fernandes

 

Väl i gamla stan finns det en mängd kyrkor att välja på. Den mest välkända är den gotiska Vår Fru av Tyn-katedralen, uppförd på 1300-talet. Med sina vackra portar numera dolda av en affärsfastighet där man kan köpa biljetter till sightseeing eller äta mat, ligger hon tvärsöver torget från det kända klockspelet där apostlarna kommer fram och vinkar vid heltimme.

Vår Fru av Tyn -katedralen Foto: Susanne P Fernandes
Vår Fru av Tyn -katedralen Foto: Susanne P Fernandes

I katedralen, där mässa firas vid lunchtid på veckodagar, på morgonen lördagar och både morgon och kväll söndagar, ligger den danske astronomen Tycho Brahe, mest känd för att ha upptäckt att universum inte roterade kring jorden, begravd.

Nästan var man än vänder blicken i Prag ser man en avbild av någon helig, som en dekoration på ett hus; som stora fristående statyer; som statyer på utsidan av någon kyrka eller i fönstret av en souvenirshop. Prag är för pilgrimen en stor skattkälla överkomlig till ett ringa pris och bara någon timmesflygväg hemifrån.