Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Cykelstölder minskat med närmare en tredjedel – men se upp på Valborg

Foto: Fotoakuten

Cykelstölderna har minskat successivt sedan 2007, till glädje för alla de som plockat fram sin cykel lagom till vårvärmen. Men särskilt en dag om året bör man se upp: på Valborgsmässoafton stjäls det nämligen dubbelt så många cyklar som en vanlig dag.

Antalet cykelstölder som rapporterats till Trygg-Hansa har minskat sedan 2007. År 2007 stals 7600 cyklar, och 2008 hade antalet minskat något till 7400. Under 2009 rapporterades totalt 5555 cykelstölder till Trygg-Hansa, vilket innebär en minskning med 27 procent från 2007.

– En förklaring till att det stjäls färre cyklar kan vara att cyklar blivit billigare. Generellt sett när något faller i värde blir det mindre stöldbegärligt, samtidigt som färre anmäler stölden till sitt försäkringsbolag, säger Håkan Franzén, produktspecialist på hus- och hemförsäkringar på Trygg-Hansa.

Flest cykelstölder sker under sommarmånaderna, hela 48 procent av de cykelstölder som anmäldes under 2009 skedde under juli – september. Under vårmånaderna sticker Valborgsmässoafton ut. Då stjäls det ungefär dubbelt så många cyklar som en vanlig dag.

– Valborg brukar vara en av de mest stölddrabbade dagarna på året. Då handlar många cykelstölder om att personer har svårt att ta sig hem och söker en snabb lösning på natten efter en fest, säger Håkan Franzén.

Förebyggande råd för att slippa att få cykeln stulen:

  • Lås fast cykeln vid en lyktstolpe eller liknande
  • Använd godkända lås. Två lås förlänger tiden det tar för tjuven att stjäla cykeln
  • Parkera inte cykeln vid stråk där många människor rör sig nattetid
  • Om möjligt, parkera cykeln i en fastighet istället för utanför porten
  • En väldigt dyrbar cykel bör man undvika att lämna obevakad
  • Lämna aldrig kvar cykelhjälm eller lampor på cykeln

Källa: Trygg-Hansa