Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Sebastian Junger till Bok & Bibliotek i Göteborg 22-24 september

Reportageboken Krig släpps nu på svenska. Det är en ganska ambitiös bok med skildringar av krigets realiteter, helt enkelt hur det känns att delta i ett krig var Sebastian Jungers tanke.Han följde med några amerikanska soldater i 15 månader under kriget i afganistan 2007/2008. Nu besöker han bokmässan i september och deltar i ett seminarium om kriget och vad det gör med människor.

Sebastian Junger är en av Bok & Biblioteks utländska gäster på bokmässan i september med anledning av att hans reportagebok Krig utkommer på svenska. Bland annat så medverkar han i ett stort seminarium om vad krig gör med människor tillsammans med Johanne Hildebrandt.

Under femton månader följde Sebastian Junger en pluton amerikanska soldater stationerade i Korengaldalen, en avlägsen dalgång i östra Afghanistan där krigets hårdaste strider just då (2007/2008) utspelade sig. Hans mål var både enkelt och ambitiöst: att förmedla vad soldater upplever – hur krig faktiskt känns.
Junger visar vad det innebär att slåss, att tjäna, och att under lång tid utsätta sig själv för konstant dödsfara. Krig är inte en bok om Afghanistan, eller om ”kriget mot terrorismen”, det är en brutalt uppriktig bok om vad krig gör med soldater, i alla krig.

Krig är en stor succé i USA och andra länder – boken är hittills såld till elva länder, bland annat till Danmark, Tyskland, Spanien, Italien, Finland och Brasilien. I sommar har Sebastian Junger varit på lanseringsturné i USA för pocketutgåvan.

Om författaren
Sebastian Junger är författare och journalist på Vanity Fair. Han har tidigare skrivit de bästsäljande böckerna A Death in Belmont och The Perfect Storm, som filmats med George Clooney i en av huvudrollerna. Tillsammans med fotografen Tim Hetherington (som dödades av en granat i Libyen den 20 april i år) har han regisserat dokumentären Restrepo som belönats med juryns stora pris vid filmfestivalen Sundance och nominerats till en Oscar. Sebastian Junger är bosatt i New York.