Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Skräpplockardagarna – barn utmanar vuxna att ta ansvar

Foto: Wikimedia
Foto: Wikimedia

För fjärde året i rad genomför Trafikkontoret i Stockholms stad och stiftelsen Håll Sverige Rent Skräpplockardagar under vecka 17. 2009 blev ett rekordår då ca 21 300 förskole- och grundskolebarn deltog i aktiviteterna. I år är redan 25 000 barn och vuxna anmälda som ska hjälpa till att rensa parker, torg och skolgårdar från skräp och därmed bidra till ett renare och vackrare Stockholm.

– Samtidigt som staden ökar städinsatserna är det viktigt att stockholmarna också tar ansvar för sitt skräp. Det är därför väldigt roligt att så många unga stockholmare engagerar sig för ett rent och vackert Stockholm. Jag hoppas att Stockholms vuxna tar till sig av våra duktiga barns engagemang och slutar upp med att slänga skräp på stadens gator, parker och torg, säger Ulla Hamilton, miljö- och trafikborgarråd (M) som själv kommer att plocka skräp på lördag den 1 maj runt sjön Trekanten i Liljeholmen.

Trafikkontoret och stiftelsen Håll Sverige Rent står gemensamt för inbjudan till Skräpplockardagarna. Anmälan om att delta görs till Håll Sverige Rent på www.hsr.se/skrapplockardagar (Länk till annan webbplats, http://www.hsr.se/skrapplockardagar). Säckar, handskar och eventuell extra skräphämtning ingår.

Stockholms stadsdelar deltar i en tävling. Stadsdelen med flest deltagare får vandringspriset ”Stockholms stads skräpplockarstatyett” som delas ut efter Skräpplockardagarna. 2009 vann Rinkeby-Kista priset med sina drygt 3 800 deltagare.

På Håll Sverige Rents webbplats finns pedagogiskt material, förslag till lektionsupplägg och aktiviteter som kan bidra till att påverka attityder, kunskap och intresse för att minska nedskräpningen. Även Stockholm stad har en webbplats som kan användas i undervisningen eller av eleverna på egen hand. www.stockholm.se/snygg riktar sig till elever i åk 4-6 och handlar bl a om vad staden gör för att Stockholm ska vara ren och trevlig att bo och gå i skola i.

Källa: Stockholm