Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Mässa för lakritsälskare

Lakritsskulpturen "Madonnan" av Barbro hedström

Nu i helgen hölls en mässa bara för lakrits på Hotell Norrtull i Stockholm. Det är bara andra gången den hålls. Den hölls för första gången för ett år sedan. I år hade de ungefär tre gånger så många besökare än förra året. Då hade de 1350 besökare, i år knappt 4000. Det märks att vi svenskar gillar lakrits. Det är här i Skandinavien och i Holland som det konsumeras mest lakrits i världen. Men den mesta lakritsen vi konsumerar kommer från Kalabrien i södra Italien. Men lakrits växer på flera ställen runt världen, förutom Italien, bl.a. i Spanien, Irak och västra Kina.

Den som arrangerar mässan är Tuija Räsänen. Hon driver Choklad- och lakritsbutiken på Sankt Eriksgatan. Det är där och i butiken ”Lakritsroten” på Odengatan 15 som produkterna på den här mässan huvusakligen säljs. Finns det då produkter och intresse nog att för att hålla en hel mässa bara om lakrits? Mässan hade 26 utställare, det säger väl en del om utbudet.  Tuija Räsänen säger att lakrits är någonting som engagerar folk och som alla har en åsikt om. På mässan går folk runt och provsmakar och köper, inte bara tittar. Hon sa att choklad är klassisk musik och lakrits är rock.  Vad ska man då säga om choklad med lakrits? I Chokladbutiken finns det en härlig isländsk choklad-lakrits som är värd att prova. Vi kommer att återkomma med en stor choklad- och lakritsprovning senare i tidningen. På mässan fanns det alla varianter av lakrits, hård och mjuk, söt och salt. Företaget Scagliete har en intressant hård lakrits kryddad med apelsin som säljs i ”Lakritsroten”. En annan lite udda variant var Kookaburra, från Australien. Det var omöjligt att enas om ifall den var söt eller salt. En besökare sa att den var egensinnig. Jag skulle kalla den salt sötlakrits, mjuklakrits med lite vuxnare smak.

Tuija Räsänen i svart klänning i mitten. Isbjörnen gör reklam för isländsk lakrits.

Man måste skilja på lakrits, anis och salmiak. Anis och lakrits är naturprodukter medans salmiak är en rent kemisk produkt. IEU klassas den t.o.m. som ett mildare gift. Lakrits är roten på lakritsbusken. Rötterna kan bli tio meter långa. Anis är antingen fröna eller frukterna på örten anis. Genom att destillera frukterna på Anis, som är en ett-årig ört, får man fram anisolja som kan användas som krydda, eller också kan fröna användas som krydda som de är. Företaget Amarelli har små hårda lakritskarameller kryddade med anisolja. De kallas Rombetti och är väldigt goda. De importeras av Aldo.

Lakritsroten har tuggats i medicinskt syfte i hundatalsår. 1760 råkade en apotekare spilla vetemjöl i lakritssmeten och upptäckte att det var riktigt gott. Ett nytt godis var uppfunnet.

Italiensk choklad med lakrits

På mässan fanns det även andra lakritsprodukter, såsom lakrits- och citronskrubb. Enligt uppgift luktar man mest citron efteråt, inte lakrits. Sedan fanns det också lakrits & mint läppbalsam och lakritstvål. Lakrits kan uppenbarligen användas till mycket.

Lakritsbusken och en knippe rötter

Foto: Arnold Lundin