Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Hyllade ungdomsthrillern Erebos – vinnare av Jugendliteraturpreis 2011

Under bokmässan i Frankfurt tillkännagavs vinnaren av det prestigefyllda tyska litteraturpriset Jugendliteraturpreis 2011. Det är Tysklands största barn- och ungdomslitteraturpris och det tilldelas i år ungdomsthrillern Erebos av Ursula Poznanski.

Erebos har hyllats av både läsare och bokhandlare. Otaliga bloggar har lyriskt skrivit om boken och höjt den till skyarna. I originallandet Tyskland trycktes romanen om sex gånger under första året och rättigheterna är sålda till 16 länder. Inför boklanseringen i Sverige släpptes ett datorspel som utgör en prolog till boken. Läsare kan även kommunicera direkt med bokens karaktärer via e-postadressersom återfinns i boken. ”Den oförutsedda Tyska succén berodde på att boken utspelarsig i datorspelsvärlden, en värld där många ungdomar tillbringar mycket tid. Oftast skildras datorspelande på ett moraliskt och okunnigt sätt, något som nu äntligen verkar vara passé”, säger Tom Liljeholm, Creative Director på Tea4Two som byggt spelet.

Juryns motivering

Nick älskar dataspel. Det just nu mest populära spel på hans skola är Erebos. Som fiktiv spelfigur försvinner Nick djupt in i den virtuella världen. Men Erebos är inte bara ett spel. Erebos ger de unga order: uppdrag som ska verkställas i realiteten och uppdraget att övervaka varandra. Erebos har ett mål: Spelet vill döda.

Läsaren följer med Nick in i Erebos värld och upplever hur lätt ett spel kan manipulera och fullständigt förändra en själv. Det finns många hemligheter kring Erebos som lovar läsaren spänning till sista sidan. Fascinerad följer man huvudpersonens utveckling och gissar tillsammans med honom vem som döljer sig bakom vilken spelaridentitet samt vilket bakomliggande syfte uppdragen har. Erebos fascinerar genom den geniala och detaljrika kompositionen och den aktuella tematiken. Mediernas inflytande på ungdomar ställer inte minst läsaren själv inför frågan, hur långt han eller hon skulle gå för ett spel.

Ursula Poznanski är född 1968 i Wien/Österrike. Hon arbetar som redaktör på ett fackboksförlag för böcker i medicin och 2003 utkom hennes första barnbok. Erebos släpptes 2010 I Tyskland och trycktes om sex gånger under första året. I Sverige släpptes boken 19 september 2011.

Källa: Opal Bokförlag.