Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Företag åtalas för dödsolycka

 

Foto: Wikimedia
Foto: Wikimedia

Företaget Sundolitt i Vårgårda åtalas för en dödsolycka i juli 2008 då en 30-årig operatör klämdes till döds. Åklagaren yrkar två miljoner i företagsbot.

Operatören skulle undersöka en maskin där något fastnat. När han lutade sig in genom en servicedörr i maskinens arbetsområde rörde sig en maskindel och klämde fast honom mot dörrkarmen, skriver Dagens Arbete på nätet.

När 30-åringen öppnade dörren runt maskinen bröts inte strömmen som den ska. Den säkerhetsbrytare som skulle slå av strömmen fungerade inte. Att säkerhetsbrytaren varit ur funktion hade varit känt i minst tolv veckor utan att det åtgärdats, enligt åklagaren.

För fyra år sedan hände en annan allvarlig olycka på företaget. Även då handlade det om en strömbrytare som inte fungerade.

Det är ovanligt att enbart företaget ställs till svars vid en arbetsmiljöolycka med dödlig utgång. I det här fallet var det, enligt åklagaren, svårt att se vem som var ansvarig för bristerna i säkerhetsarbetet med olycksmaskinen.

– När det är svårt att uttala sig exakt om vilken person som är ansvarig är företagsbot det rimliga. Här är det tillräckligt att visa att ansvaret ligger någonstans i arbetsledningen, säger kammaråklagare Jörgen P Lindberg, till Dagens Arbete.

Källa: Lo