Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Kungsgatan

Kungsgatan är Stockholms – och Sveriges – mest kända gata. Den är sinnebilden av den moderna storstadsavenyn, med synd och nöjen och neonljus som blänker i regnvåt asfalt. I år fyller Kungsgatan 100 år vilket författaren och Stockholmskännaren Johan Erséus uppmärksammar i denna storslagna monografi.

I början av 1900-talet fanns här bara en smal och brant gränd upp mot Brunkebergsåsens topp. Men efter många års grävande och sprängande var åsen besegrad. Kungsgatan kunde invigas i november 1911 och spårvagnarna började rulla mellan Hötorget och Stureplan. Redan från början blev detta Stockholms hetaste adress för butiker, kontor, restauranger, biografer och danspalats. Här byggdes Kungstornen, som var Europas första skyskrapor, och här samlades självklart stockholmarna för att fira fredsdagen 1945 och övergången till högertrafik 1967.

Allt detta skildras i denna magnifika bok, rikt illustrerad med flera hundra historiska fotografier. Och resultatet är en av de vackraste Stockholmsböcker som någonsin har gjorts.

Johan Erséus är journalist och författare. Han har skrivit ett tiotal böcker, bland annat om Lennart Nilssons Stockholmsbilder och Astrid Lindgrens liv och filmer.

Samtidigt som boken utkommer öppnar Konserthuset i Stockholm utställningen Kungsgatan med bilder ur boken. Utställningen pågår mellan 31 oktober och 13 november.

Källa: Bokförlaget Max Ström.