Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

I jakten på de sista julklapparna förväntas européerna handla för € 2.6 miljarder, bara med sina Visakort

Foto: Wikimedia

 

Fredagen den 23 december förutspås bli årets mest intensiva shoppingdag i Europa, enligt en prognos av Visa Europe. Under européernas jakt på de sista julklapparna räknar betalningsföretaget med att hantera 50 miljoner transaktioner, till ett värde av € 2.6 miljarder.

Européerna förväntas spendera mer än € 2 miljoner per minut med sina Visakort under dagen, och majoriteten (70 procent) kommer att betala med sina Visa-bankkort. 2011 kommer i sådana fall bli ett rekordår för julhandeln med en ökning på 9 procent jämfört med samma dag förra året.

Den mest intensiva dagen för julhandel i butik är vanligtvis två dagar före juldagen, enligt Visa Europes data. Eftersom julafton infaller på en lördag i år så förutspår Visa Europe att den mest hektiska dagen kommer att bli fredagen den 23 december.

Visa Europes betalningsplattform, som har kapacitet för 2 500 transaktioner per sekund, förväntas hantera 1 200 sådana under julens mest hektiska timmar.

Christina Lind, Sverigechef på Visa Europe, säger:

– Vi har redan märkt en stadig uppgång för e-handeln. Baserat på hur mycket som spenderas på Visakort förutspår vi nu att den 23 december kommer att bli den mest hektiska shoppingdagen i butik. Det kommer att innebära en ökning på 9 procent för julhandeln jämfört med samma period föregående år.

Visa baserar sina förutsägelser på konsumtionsdata som uppdateras varje minut, samt på tidigare års konsumtionstrender gällande julhandeln. Mer än € 1 av € 8 som spenderas i Europa är via ett Visakort, vilket gör datan till en av de mest tillförlitliga indikatorerna på konsumtionstrender.

Källa: Visa