Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

”Att dela in människor efter religion eller hudfärg är så lågt man kan sjunka”

Foto: IF Metall
Foto: IF Metall

IF Metalls förbundsordförande Stefan Löfven gick i sina förstamajtal i Vårgårda, Trollhättan och Vänersborg till hårt angrepp på de rasistiska tendenserna i samhället.

– Att dela in människor efter hudfärg, religion eller något annat är så lågt man kan sjunka. Vi måste prata klartext: Sverigedemokraterna härstammar i rakt nedstigande led från nazistiska och rasistiska organisationer och partier, sa Stefan Löfven och citerade Olof Palme: ”Det finns inte vi och dom – det finns bara vi!”

– Sverigedemokraterna är inte vilket parti som helst, utan ett parti som står för något vi aldrig kan acceptera, sa Stefan Löfven.

Stefan Löfven angrep den borgerliga regeringens försämringar av välfärden och den ekonomiska politiken som kraftigt gynnar de redan rika. Stefan Löfven exemplifierade med Carl-Henrik i Danderyd som med slopad fastighets- och förmögenhetsskatt samt ett jobbavdrag på 46 000 kronor tjänar 100 000 kronor på ett år. Däremot har den arbetslöse Karin från Trollhättan fått en försämrad ekonomi med 25 000 kronor jämfört om hon blivit arbetslös under socialdemokratisk regering.

– Här är högeralliansens fördelningspolitik i sammanfattning: de arbetslösa får 25 000 mindre att leva på medan de redan välbeställda får 100 000 mer att gotta sig åt, sa Stefan Löfven.

-Moderaterna har aldrig och kommer aldrig att bli något nytt arbetareparti, det finns ett enda: det socialdemokratiska arbetarepartiet, sa Stefan Löfven.

I sina förstamajtal tog Stefan Löfven även upp avtalsrörelsen:

– Vi möttes av arbetsgivare som i spåren av ekonomisk kris och hög arbetslöshet såg sin möjlighet att knäcka kollektivavtalen och på sikt fackföreningsrörelsen. Men vi stod emot arbetsgivarnas ambitioner och visade att kraften i svensk fackföreningsrörelse håller.

källa: IF Metalls