Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Sedelhundar ska hitta gömda pengar

Foto: Wikimedia

 

Nu tar svensk polis hjälp av hundars känsliga nosar för att hitta gömda pengar i samband med brott. Sedan i december pågår ett försök att lära polishundar att söka efter sedlar.

Två polishundar i Skåne och deras hundförare deltar i försöket som pågår året ut. Hundarna har fått öva på att känna igen sedeldoften och på prov leta efter strimlade sedlar som Riksbanken har bidragit med.

Efter bara några månader har hundarna gjort framsteg. Den ena hunden har redan hjälpt Skånepolisen vid ett tiotal tillfällen, bland annat vid husrannsakningar, och bidragit till att 275 000 kronor i kontanter hittats.

Båda hundarna i försöket jobbar sedan tidigare med att söka narkotika åt polisen.

– De kan redan sökmetodiken och det är inte så svårt för dem att lära sig känna igen ytterligare ett preparat, säger Lars Eriksson, utvecklingsansvarig vid Polishundtjänsten vid Rikskriminalpolisen.

Några lagändringar de senaste åren har gett polisen större möjligheter att beslagta och förverka pengar som de hittar hos misstänkta brottslingar. Det har öppnat för en ökad nytta med att använda sedelhundar.

På sikt är polisens förhoppning att sedelhundar kan bli en hjälp i arbetet mot grov organiserad brottslighet. Pengar är den viktigaste drivkraften vid många grova brott och med sedelhundar skulle polisens arbete kunna bli ännu mer effektivt.

– Om polisen kan hitta och beslagta gömda pengar slår det hårdare mot brottslingarna, säger Lars Eriksson.

Källa: Polisen