Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Bra effekt av bälteskontroller

Foto: Wikimedia

Undersökningar av bilbältesanvändningen i kombination med efterföljande poliskontroller på utvalda orter medför ett förbättrat trafikbeteende. Den största förbättringen märks i Åstorp där användningen ökat med tio procent.

NTF Skåne genomför årligen på uppdrag av Trafikverket tillståndsmätningar avseende användning av bilbälte i Skånes samtliga kommuner. Med dessa som utgångspunkt riktar trafikpolisen i Skåne under hela 2010 särskilt fokus på kommunerna Bjuv, Åstorp, Vellinge, Svalöv, Svedala, Perstorp och Osby där bältesanvändningen tidigare har visat sig vara låg. NTF Skåne har varit ute och gjort kompletterande eftermätningar och resultatet av Polisens insats visar på en stor förbättring i alla kommuner utom Vellinge.
– Vi bedömer att våra insatser varit bidragande till den ökade bältesanvändningen, säger chefen för trafikpolisen i Skåne, Erling Andersson. Drygt 350 personer har blivit rapporterade på dessa orter för att de inte använt bilbälte under årets tre första månader.

Störst förbättring står Åstorps kommun för med en ökning av användningen från 81,2 procent vid kontroller 2009 till 92,1 procent i år. Mätningarna är gjorda på förare och passagerare fram.

– Vi fortsätter med intensifierade kontroller av bältesanvändning på utvalda orter bland annat med utgångspunkt från de mätningar NTF Skåne utför, säger poliskommissarie Erling Andersson.

NTF Skåne har som mål för sin verksamhet att öka trafiksäkerheten i länet.
– Denna samverkan bidrar till en ökad användning av bälte och därmed en ökad trafiksäkerhet i Skåne, säger Anders Ericsson som är VD för NTF Skåne.
– Men att vi fokuserar på vissa orter innebär inte att det är ”fritt fram” på andra håll i Skåne, avslutar Erling Andersson.

Källa: Polisen