Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Melodifestivalen: Efter genrepet

Foto: Tobias Dahlén / Photo Passion.

Igår kväll var det första genrepet inför publik. Det var proffsigt och väl genomfört. Både artisterna och publiken var nöjda.

På fredagskvällen gick första genrepet av stapeln. Hela showen gick bra utan missöden. Det hördes inte att tre av artisterna haft problem med rösten under veckan.

Foto: Joakim Holmberg

Loreen sa efteråt att hon inte är nervös inför finalen trots ett envist virus som inte vill ge med sig. ”Det är som en relation. Det bara håller på.” Hon kanske varit nervösare och känt större press om hon hört att hon fick de största applåderna efter sitt framträdande. Men hon hade en öronsnäcka som stängde ute alla ljud. Av publikjublet att döma på genrepet så kommer Loreen att vinna finalen och Danny komma tvåa, igen. Loreen har ju legat etta på Spotify-listan hela veckan och omtalas ständigt som stor-favorit. På frågan varför hon själv tror att folk gillar hennes låt så mycket så svarade hon att hon tror att det beror på att hon är ärlig och är sig själv. Hennes egna musikaliska förebilder är bland annat Björk och Enya.

Foto: Joakim Holmberg

Men oavsett om Danny vinner eller kommer tvåa så tänker han inte ställa upp i Melodifestivalen nästa år. Han sa att publiken är trött på honom då. Det sa han trots att han känner ett större publikstöd i år än förra året. Även om de inte är trötta på honom så är väl han trött på Melodifestivalen. Hans vän och musikkollega Eric Saade var ju också med två gånger i tävlingen och känner sig färdig med den. Men Danny är inte färdig med musiken. Tvärtom så vill han satsa mer och större, fast i ett annat sammanhang. Hans mamma är från Bolivia och han är spansktalande, så han skulle vilja göra någonting i Spanien eller Syd-Amerika.

Foto: Joakim Holmberg

Den artist som blev mest överraskad att han kom med i årets melodifestival måste vara David Lindgren. Han fick besked en dag innan artisterna presenterades för media. Då var han upptagen i en musikal om Tomas Ledin, men lyckades få ledigt med kort varsel. Sedan gick han direkt till final med sin låt ”Shout it out”. Man kan ju kanske tycka att musikal och Melodifestivalen inte är så olika. Båda handlar ju om att framföra musik på en scen. Men David tycker att det är som natt och dag. I en musikal gör man ju samma grej kväll efter kväll utan kameror, ingenting bevaras. Allting är där och då. På Melodifestivalen repeterar man länge för ett nummer som är över på tre minuter. Publiken skiljer en del också. På en musikal uppträder han oftast för en publik på cirka 800-1000 personer. Globen tar in 16 000 personer.