Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Blocket – Därför köper och säljer svenskarna begagnat

Foto: Wikimedia

Därför köper och säljer svenskarna begagnat

Trevliga skåningar, miljövänliga gotlänningar, praktiska stockholmare och fyndsugna kalmarbor. Nio av tio svenskar köper eller säljer begagnat, men varför man gör det skiljer sig mellan länen.

Aldrig har så många svenskar köpt och sålt begagnat som våren 2010. Blocket har slagit annonsrekord två gånger bara i april. En riksundersökning genomförd av Blocket i samarbete med Synovate* visar att nio av tio svenskar köper eller säljer begagnat.

– I dag är det nästan lika vanligt att köpa och sälja begagnat som att handla i en affär, säger Marie Horneman, tf marknadschef Blocket.

Huvudanledningarna till att man köper och säljer begagnat är att det är praktiskt, miljövänligt och ett smart sätt att göra bra affärer. Men orsakerna skiljer sig i vissa fall mellan länen.
Gotlänningarna är mest miljömedvetna. Kalmarborna gillar att fynda. Dalaborna är extra måna om att den de gör affärer med blir glad. Skåningarna är de som är mest positiva till att träffa nya människor genom begagnataffärer.

– Gemensamt för svenskarna är att de gillar begagnat, men synen på att köpa och sälja begagnat skiljer sig åt. Det är intressant att kulturella och regionala skillnader även syns på begagnatmarknaden, säger Marie Horneman.

Var tredje svensk som köper eller säljer begagnat gör det för att värna om miljön.

– Trenden att svensken blir allt mer miljömedveten har vi sett under en längre tid. Allt fler väljer att ”handla grönt”, säger Marie Horneman.

Den känslomässiga aspekten spelar stor roll för de som köper och säljer begagnat. För nästan varannan person är det viktigt att den de köper av eller säljer till blir glad.

– Många berättar också att de mår bra när någon tar hand om deras saker. Man har känslomässiga band till sina saker och vill gärna att de ska komma till användning i ett annat hem, säger Marie Horneman.

Därför köper och säljer svenskarna begagnat
Bas: 92 % av svenskarna köper eller säljer begagnat*

Praktiskt sätt att bli av med saker 59 %

Mår bra när någon tar hand om mina saker 52 %

Viktigt att köpare / säljare blir glad 40 %

Värnar om miljön 29 %

Söker unika saker 26 %

Vill göra smarta klipp 24 %

För att få hushållsekonomin att gå ihop 10 %

Topplista flitigaste annonsörer 2009
Annonser per 100 invånare
1. Norrbotten, Jämtland, Skåne – 59
2. Örebro – 58
3. Dalarna, Stockholm – 54
4. Västerbotten, Västernorrland – 53
5. Gävleborg, Värmland – 51

* Om undersökningen: 1029 personer deltog i undersökningen som genomfördes av Synovate 4-16 november 2009.

Blocket är Sveriges största köp- och säljmarknad och grundades 1996. Enligt en undersökning genomförd av Synovate, november 2009, har 7 av 10 svenskar har köpt eller sålt någonting på Blocket. Bland barnfamiljer är det ännu vanligare (9 av 10) . Blocket är Sveriges tredje största sajt med 3,5 miljoner unika besökare/vecka.

Källa: cisionwire.