Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Första möbelföretaget någonsin att nomineras – Materia till final i Stora Designpriset

Bildtext: Lars Bülow (t.v.), vd Materia Group, och designern Thomas Bernstrand vid tidningsstället Subway, som nominerats till Stora Designpriset. Foto: Arne Hyckenberg.

Stora Designpriset, som delas ut till svenska företag och deras designleverantörer, har tidigare gått till utpräglade teknikföretag som bland andra Volvo och Sony Ericsson. När de nominerade tillkännagavs idag lyftes för första gången ett möbelföretag och en möbeldesigner fram som vinnarkandidater. Materias produkt, tidningsstället Subway är designat av Thomas Bernstrand, som rankar denna nominering högt.

– Extra roligt är det eftersom det inte bara handlar om designen, utan att man försöker sprida budskapet till industrin att formgivning är viktigt ur ett lönsamhetsperspektiv, säger han.

Priset syftar till att lyfta fram hur viktig industridesignen är för produktutveckling och lönsamhet. Detta är något som stämmer väl in på Materia.

– Det är viktigt för Sveriges konkurrenskraft att företagsledningar börjar se design som en investering och inte som en kostnad. Hos oss ser vi en tydlig koppling mellan vårt designarbete och vår lönsamhet. Att design management finns med i hela processen är den viktigaste anledningen till att vi växer starkt på exportmarknaderna och dessutom visar fantastiska ekonomiska resultat, säger Lars Bülow.

Juryns motivering till nomineringen lyder:

”Ett tidningsställ som inte bara är ett tidningsställ. Utan också en exponeringsyta för tidskrifter. Subway för tankarna till klassiska affischpelare på stan. Funktionerna är lika självklara som morgontidningen vid frukostbordet. I all sin enkelhet blir Subway ett uttrycksfullt och välkomnande inslag i alla typer av offentliga miljöer.”

Stora Designpriset delas ut av Teknikföretagen i samverkan med Stiftelsen Svensk Industridesign, SVID, och Svensk Form. Vinnaren tillkännages i samband med SM i UF Företagande på Stockholmsmässan 11 maj.

För mer information kontakta Lars Bülow, 0705-38 56 05, eller Thomas Bernstrand, 0704-24 05 00.

Källa: Materia