Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

31 kommuner tar reda på vad unga vill

Foto: Wikimedia
Foto: Wikimedia.

31 kommuner har beslutat att undersöka hur ungdomar har det via verktyget Lupp, Lokal uppföljning av ungdomspolitiken. Lupp är en enkät där unga får svara på frågor om allt från om hur de mår till vad de tror att de vill arbeta med.

Undersökningen används för att ta reda på vad unga tycker om områden som fritid, skola, inflytande, trygghet, hälsa och arbete. Många kommuner tar också reda på ungdomarnas framtidsplaner för att kunna planera bättre. Det går att jämföra resultaten mellan olika kommuner.

– Det är välkommet att så många kommuner väljer att ta reda på hur ungas livsvillkor ser ut lokalt. Lupp är en möjlighet att leva upp till det ungdomspolitiska målet, att ge unga inflytande över verksamhet som påverkar dem, säger Per Nilsson, generaldirektör på Ungdomsstyrelsen.

Ungdomsstyrelsen har sedan 2001 utvecklat och genomfört enkäten Lupp. Hälften av landets kommuner har gjort Lupp och det är den mest etablerade ungdomsenkäten i Sverige.
Ungdomsstyrelsens uppdrag är att stötta kommunerna i deras ungdomspolitiska arbete och syftet med enkäten är att stimulera en kunskapsbaserad ungdomspolitik. Att genomföra Lupp är kostnadsfritt för kommuner. Undersökningen kommer att starta i oktober och resultaten kommer att vara klara våren 2011.

Följande kommuner deltar:

Ale, Alvesta, Bollnäs, Borlänge, Botkyrka, Dals-Ed, Enköping, Gävle, Hudiksvall, Järfälla, Kiruna, Kumla, Kävlinge, Ljungby, Ljusdal, Ludvika, Lycksele, Nordanstig, Ockelbo, Ovanåker, Sandviken, Smedjebacken, Storuman, Svalöv, Söderhamn, Tingsryd, Uddevalla, Vänersborg, Värmdö, Västerås och Österåker.

Källa: Ungdomsstyrelsen